Svenskt VM-guld i kanot

Henrik Nilssons och Markus Oscarssons superstart knäckte motståndet

SPORTBLADET

Henrik Nilsson från Nyköping och Västeråskillen Markus Oscarsson kan nu pränta dit en ny titel på sin meritlista - kanotvärldsmästare.

Det svenska K2-paret knäckte hela den övriga världseliten i Sevilla genom en förkrossande startfart.

Foto: reuters
Markus Oscarsson (till höger) och Henrik Nilsson firar segern i K2.

Det skulle bli en nordisk affär av K2-finalen över 1000 meter var det meningen på förhand.

Och visst fanns Norge med i medaljstriden - kom tvåa efter en stark spurt. Men K2-finalen behärskades från första paddeltagen till de sista av svenskarna, vars nya så kallade "mördartaktik" med full fart från start fungerade.

Ett tag var ledningen nästan två kanotlängder.

- Det känns oerhört mycket skönare att vara i ledningen från början. Man kan slappna av på ett annat sätt än om man måste jaga, kommenterar Henrik Nilsson direkt efter guldloppet.

- Men vi har helt enkelt inte varit tillräckligt bra för den här "mördartaktiken" tidigare. Vi försökte exempelvis 1998, men nu fungerar den perfekt.

Måljubel

Direkt efter målgången i Sevilla var det enorma svenska glädjeyttringar. De här grabbarna är nämligen inte de som jublar i onödan.

- Ja, det kändes bara så skönt. Vi har jobbat för det här så många år och varit så nära så många gånger.

Taktiken kostar på. Henrik var väldigt trött. Tidigt.

- Redan efter 200 meter. Men det gick bra att köra vidare ändå. Man måste bara indela loppet i etapper om 250 meter - och absolut inte tänka på att det är så långt som 1 000 meter.

Norrmannen Eirik V Larsen, som timmen innan K2-finalen tog hand om guldet på K1 1 000 meter, hade faktiskt räknat med att svenskarna skulle rusa ifrån i början.

- Fast jag hade inte trott att de kunde svara när vi kom så pass snabbt bakifrån som vi gjorde, erkänner Larsen efteråt.

Nervösa

Henrik Nilsson och Markus Oscarsson har sett så säkra ut hela veckoslutet i Sevilla.

- Vi har känt oss ganska säkra eftersom vi har kört så övertygande under året. Vår nya plan har fungerat väldigt bra, säger Markus Oscarsson.

Men efter medaljutdelning avslöjade Henrik att han varit riktigt nervös under natten:

- Allt kändes verkligen så lugnt. Vi gick till sängs tidigt. Då blev jag plötsligt jättenervös. Det blev inte mycket sömn i natt direkt - man sov riktigt oroligt hela natten.

Ny final på söndag

Henrik och Markus kan helt säkert sova lugnare natten till söndagen. För tro inte att Nilsson och Oscarsson slår sig till ro bara för att han har bärgat första VM-guldet. I morgon söndag är det dags för finalen på K2 500 meter.

- Där kommer det att bli tuffare. Vi hade ju nästan på hundradelen samma tid i semifinalen som Ungern och Litauen och så var Tyskland en bit före. Vi ska göra ett försök i morgon att knäcka tyskarna i början - för vi har aldrig lyckats paddla förbi dem i något lopp tidigare, resonerar Henrik.

Och längre fram väntar det stora målet i karriären - OS 2004 i Aten.

- Nu måste vi fortsätta och sikta på att inte bara vinna, utan att göra det överlägset. Den inställningen måste vi ha om vi ska vara säkra på att behålla den här positionen.

TT