Teddy Lucic lånas ut till Leeds

Lucic förlängde samtidigt kontraktet med AIK

SPORTBLADET

STOCKHOLM

Rio Ferdinand gick till Manchester United.

Nu har Leeds hittat en ersättare - Teddy Lucic.

- Det är en liten dröm som går i uppfyllelse, säger den omtumlad AIK-backen till TT.

Telefonen ringde på lördagsförmiddagen. I andra ändan fanns AIK:s värvingsansvarige Stefan Söderberg.

- Han berättade att något var på gång - sedan gick allting väldigt snabbt, förklarar Lucic.

Några timmar senare var det klart att landslagsbacken lånas ut till Premier League-klubben Leeds.

- Det var lite oväntat att jag skulle få spela utomlands igen. Men det känns inspirerande och kul att komma till Leeds, det är ju en toppklubb i Premier League, säger Lucic, som tidigare haft en mindre lyckad sejour i Bologna.

Men Teddy tycker bättre om Premier League än italienska serie A.

- Att spela i Premier League ska bli väldigt roligt, man har ju växt upp med Tipsextra och engelsk fotboll.

Ersätter Ferdinand

Efter att Leeds i somras sålde Rio Ferdinand till Manchester United för 430 miljoner kronor har klubbens nye manager Terry Venables varit ute efter en ersättare. Någon timme innan den europeiska fotbollens transferdeadline stannade valet på Teddy Lucic.

29-åringen får nu ta upp kampen om en plats i mittförsvaret med store sydafrikanen Lucas Radebe, lagkaptenen Dominic Matteo och bråkstaken Jonathan Woodgate.

- De är alla bra spelare, men jag tror och hoppas att Leeds har värvat mig som mittback, säger Lucic, som menar att de landslagsmeriterande ytterbackarna Ian Harte och Danny Mills blir svårpetade.

Lån till juni

Låneuppgörelsen med AIK löper fram till 30 juni nästa år och startar omedelbart. Leeds har sedan en option på att köpa den svenske landslagsmannen.

- Tanken är väl att jag får chansen att spela till mig ett kontrakt, förklarar Lucic, som i samband med utlåningen till Leeds passade på att förlänga kontraktet med AIK till och med säsongen 2004.

Men av allt att döma har Lucic gjort sin sista match i AIK-tröjan eftersom han är avstängd i måndagens derby mot Hammarby.

"Redan innan VM var vi dock beredda på att någon spelare skulle kunna lämna oss. Det var ett av skälen till varför det var viktigt för oss att få hem Gary Sundgren och Krister Nordin. Teddy är en bra fotbollsspelare och en mycket trevlig kille, så ur det perspektivet är det tråkigt att hyra ut honom", säger Sanny Åslund, vd för AIK fotboll, i ett pressmeddelande.

För Lucic väntar nu lördagens landskamp mot Lettland innan flyttlasset går till Leeds.

Debutmatchen kan bli bortamötet med Newcastle den 11 september eller hemmamatchen mot Manchester United tre dagar senare.

Lars Markusson/TT

ARTIKELN HANDLAR OM