Dags för ett debatt- program om sport

SPORTBLADET

Tv-spalten vaknade febrig häromnatten. Nej, det var ingen höstsnuva den här gången. Inte ens

Kirsten Belin. Det var snarare maktens elakaste bacill, Janne Josefsson, som slagit till med några robusta verbala uppercuts mot den forne debattgurun SieWert Öholm - i SVT:s diskussionsforum "Debatt". Det var valstuge-Jannes frontalattacker som höjde temperaturen.

Och vad har nu detta med sport i tv att göra? Jo, en hel del, visar det sig.

För det som snurrade runt i mitt huvud den där heta natten var frågan: "Varför startar ingen kanal ett motsvarande debattprogram om sport?"

Det måste vara hög tid nu när sport har blivit så accepterat av finrummen att det:

a) regelbundet förekommer sportinslag i de tunga nyhetsprogrammen,

b) knappast förekommer en dag då de mest pretentiösa av kultursidor helt saknar idrottsreferenser.

Att vi andra ständigt har intensiva sportsnack vet vi ack så väl, nu borde det vara dags att tv-bossarna också inser faktum.

Undvik Brunner och Karlsson

TV 4 gjorde ett trevande försök med "Sportklubben" i våras. Serien tog sig under hand, mot slutet började den närma sig det jag fantiserar om. Men ändå låg det tungt över helhetsintrycket ett slags hinna med beståndsdelar som snälla flin och genmälen av typen "vi-bjäbbar-nu-så-tar-vi-en-bira-efteråt".

Men framför allt exponerades en yvig okunnighet som gjorde att åtminstone denna spalt inte ens retade sig på majoriteten av inläggen.

I "Debatt" finns man med för att man kan ett ämne mer än de flesta. I "mitt" sportsnackar-program skulle man följriktigt bjudas in för att man står för en skarp åsikt i EN sportfråga.

Denna vecka skulle rubrikerna kunnat vara: "allsvenskan vs. elitserien", "är golf sport eller slöseri med en snygg gräsmatta?", kan stockholmare spela handboll eller blir det mest jippo?", "vad tycker världen om S?"

Om man bara undvek att bjuda in Ernst Brunner, Alexander Bard och Bert Karlsson hade det kunnat bli lysande tv. Eller hur, alla ni kanaler som måste drömma mardrömmar om nästa dokusåpa?

En annan vecka hade ämnet kunnat vara: "är sport förenligt med humor?"

Om tv-spalten då blivit inbjuden hade svaret på den inledande frågan blivit ett tjurigt nej.

Sport är allvar och ska så förbli. Sport har bara varit kul vid några enstaka tillfällen: Monty Pythons sketch om fotbollslaget som inte ville vinna, totalt tre, fyra inslag i TV4-sportens elaka lista på söndagar, bilderna på Olof Mellbergs kreativa inkast häromveckan. Det tar snabbt slut. "De bästa sportspexen" är litteraturhistoriens tunnaste bok.

Kom tillbaka Gentzel, du är förlåten

Men just nu finns det faktiskt ett inslag av sportkomik som bara inte får missas. Det handlar inte om SVT:s nya lördagsunderhållning "Akta rygg".

Peter Jihde & co är allt annat än roliga, möjligen charmiga.

Nej, här syftas på Sportradions inslag "Listans Lakejer". Senast var det Annica Duncan och Claes Rosenberg som var rejält elaka. Plötsligt kändes det motiverat med humor i Sportradion.

De etermediala gudarna ska då veta att det finns åtskilliga exempel på motsatsen från en redaktion som på någon planeringskonferens bestämt sig för att bli roligare. Med följden att en halv miljon lyssnare stundtals sitter och hummar med öronen för att slippa gagsen.

Kom tillbaka buttre Bosse Gentzel, allt är förlåtet!

Ryder Cup innebar stor spänning, men golf är sällan så stor sport-tv som det skulle kunna vara med mer tv-mässig bevakning, det här var inget undantag.

Bäst

Sämst