Säker seger för Fenerbahce på hemmaplan

Vann returen med 3–1 i Turkiet

SPORTBLADET

AIK kämpade, slet och gjorde mål - men det räckte inte.

Fenerbahce i Istanbul blev för svårt.

3-1 till turkarna och Uefacup-avancemang med totalt 6-4.

- Klart det känns tungt, säger Andreas Andersson.

3-3 på Råsunda för två veckor sedan i en strålande match - det var förutsättningarna inför returen i Turkiet.

Ett på förhand omöjligt uppdrag för solnaiterna, och det blev också förlust och respass ur Uefacupen.

Men de skeptiker som varnade om klasskillnad inför matchen hade fel. AIK stod upp mycket bra i första halvlek. Formstarka målvakten Daniel Andersson hade visserligen hjälp av sina stolpar, men visade mycket hög klass matchen igenom.

Fenerbahces Mehmet Ali Günes gav hemmalaget ledningen på hörna efter en halvtimma. Läktarna fick dock bara koka i någon minut. AIK kontrade på avspark, Andreas Andersson nickskarvade en långboll som friställde Daniel Hoch. Från snäv vinkel kunde Hoch skjuta in kvitteringen bara 20 sekunder efter turkarnas 1-0-mål och gå till pausvila med 1-1.

''Mycket bra halvlek''

- En mycket bra halvlek, kändes kanon. Målet var också ganska snyggt. Svante hittade mig och jag såg hur Hoch sprang sig fri, säger Andersson.

I andra halvlek fortsatte turkarna äga boll, utan att skapa alltför många farligheter. Istället fortsatte AIK kontra och en frispelad Hoch kunde så när ge laget ledningen, men skottet var för högt.

- Men efter tio minuter, en kvart började vi slarva. Vi tappade boll och fick jaga och hade svårt att fylla upp med folk, säger Andreas.

Med kvarten kvar punkterades matchen. Ett inlägg från höger nickades hårt ner mot Daniel Andersson som räddade med en lysande parad, men Samuel Johnson kunde slå in målvaktsreturen. 3-1 av Akin Serhat kom på övertid mot tröttkörda och uppgivna bortaspelare.

Med facit i hand var det AIK:s usla första halvlek på Råsunda som fällde svenskarna.

''Känns tungt''

- Det kan man säga, men har inte råd med en sådan halvlek mot sånt här motstånd.

- Men på det stora hela tycker jag vi visar att vi kan stå upp bra mot ett sånt här lag. Det känns tungt att vi är utslagna, men nu får vi fokusera på allsvenska slutspurten och cupfinalen mot Djurgården, säger AIK-anfallaren.

Skadan på Daniel Hoch var inte så allvarlig som först befarades.

- En lättare hjärnskakning och han lär vara tillbaka i nästa match, sade klubbens vice vd Dick Lidman.

Mathias Gurestam/TT

ARTIKELN HANDLAR OM