Elmander bakom segern mot Köpenhamn

Djurgården imponerade i 3–1-segern

SPORTBLADET

Göteborgarna skickade Djurgården vidare Uefacupen.

Johan Elmander nickade till två gånger om innan Kim Källström slutligen straffade ut FC Köpenhamn.

3-1 betyder att Djurgården är enda svenska lag i den andra omgången.

Men det var gästerna från Köpenhamn som blev varma i kläderna först denna sena kalla torsdagskväll på Råsunda. Peter Möller var centimetrar från att skalla in 1-0 till FC Köpenhamn i matchinledningen.

Det danska spelövertaget gjorde att Djurgården efter en hörna i en tionde minuten hade samtliga elva spelare i eget straffområde.

- Jag var riktigt orolig efter de första tio minuterna, säger Djurgårdstränaren Sören Åkeby.

Men den 13:e matchminuten blev en lyckominut för hemmalaget.

Djurgården hade inte haft en målchans, knappt haft bollen, när Johan Elmander tryckte in Samuel Wowoahs hörna. Elmander skarvade bollen bakåt i första stolpen och bollen studsade i nät via FCK-försvararen Martin Albrechtsens ben.

Självmålet fick fart på blåränderna. I anfallet efter 1-0 var Samuel Wowoah snubblande nära att peta in tvåan efter ett skottinlägg från Babis Stefanidis - men FC Köpenhamns svenske landslagsback Tomas Antonelius rensade undan bollen någon meter från mållinjen.

Nådde högst

Sekunder efter den sekvensen sprang Andreas Johansson sig fri och såg ut att rivas ned bakifrån i straffområdet. Den välplacerade ukrainske domaren Vitalij Goduljar friade dock.

Men ett andra mål skulle komma. Och på nytt var det Feyenoordlånet Johan Elmander som nådde högst på en fast situation. Kim Källström knorrade en frispark mot straffpunkten, där kom Göteborgspolaren Elmander i full fart och fick kanonträff med huvudet.

- Vi har tränat lite på det där, men det har inte lyckats i allsvenskan. Nu hade vi ögonkontakt hela vägen, förklarar den nyblivne nickspecialisten.

- Jag kommer faktiskt inte ihåg när jag gjorde två mål på nick senast.

Matchklockan visade då fyra fyror, målet kom alltså psykologiskt viktigt bara sekunder före halvtidsvilan.

- Det kom lägligt. Det kändes faktiskt som matchen dog då, säger Sören Åkeby.

Eftersom första mötet i Köpenhamn slutade mållöst behövde Köpenhamn - som hade bollen 59 procent av tiden de första 45 minuterna - göra två mål i andra halvlek för att nå den andra omgången. Men trots bollövertag även i inledningen av andra halvlek kom Köpenhamn aldrig riktigt nära en reducering.

I stället var Djurgården nära 3-0 efter en dryg timmes spel. Erik Mykland gav bort bollen till Stefan Rehn som frispelade Samuel Wowoah. Wowoahs stenhårda skott tog dock i ribban.

Med nio minuter kvar av matchen fick också Köpenhamn en ribbträff, det var dit Andreas Isaksson styrde Peter Nielsens välplacerade frispark. En reducering kom till slut i den 88:e minuten då Köpenhamns inhoppare Todi Jonsson och Bora Civkovic snyggt kombinerade till 1-2.

Danskarna fick då ingen chans att kvittera. Domare Goduljar pekade på straffpunkten sedan ständigt utbuade för detta AIK-spelaren Tomas Antonelius dragit ned sina gamle lagkamrat Andreas Johansson i den sista ordinarie matchminuten.

- Det är inte straff, det är frispark. Jag har sett situationen på tv flera gånger och vi är utanför straffområdet, säger Antonelius.

''För dåligt''

- Men det är inte där vi förlorar matchen. Om vi ska vara ett av Skandinaviens bästa fotbollslag får vi inte släppa in två mål på fasta situationer i första halvlek, det är för dåligt.

Det blev också ett tredje mål på en fast situation - för Kim Källström satte säkert straffen i nät.

Djurgården är nu - efter AIK:s förlust i Istanbul - det enda kvarvarande svenska laget i Uefacupen. Matcherna i andra omgången spelas den 31 oktober och 14 november, lottningen sker i Geneve på tisdag.

- Hoppas det blir en bra motståndare. Vi kan slå alla lag, säger en av självförtroende fylld Johan Elmander när lag som Lazio kommer på tal.

- Djurgården har ett bra lag. Deras innermittfält med Stefan Rehn, Kim Källström och Andreas Johansson håller hög internationell klass, analyserar Antonelius.

Högerbacken var den ende av FCK:s tre svenska landslagsmän som kunde spela på torsdagen då både Jörgen Pettersson och Magnus Kihlstedt är skadade. Målvakten Kihlstedt missar också EM-kvalmatchen mot Ungern den 12 oktober, om anfallaren Petterssons lårskada hinner läka tills dess är fortfarande osäkert.

Lars Markusson/TT