Seger för Leksand efter straffar

Södertälje kunde inte utnyttja spelövertag

SPORTBLADET

SÖDERTÄLJE

Nu har Leksand tagit säsongens första bortapoäng i elitserien. Det blev seger med 3-2 efter straffar mot Södertälje.

- Vi kom hit för att vinna, och som matchen blev får vi vara nöjda med två poäng, sade Leksands tränare Jarmo Tolvanen.

Södertälje hade vaskat om ordentligt i laget. Man hade gått ner på tre kedjor och litade på sina rutinerade spelare. Det gjorde att hemmalaget trummade på rejält i den första perioden. Men 19 skott gav bara ett mål.

Efter det tappade Södertälje fart, och i den andra perioden var det Leksand som stod för spelet. Leksand gjorde två mål och ledde inför slutperioden.

I den sista perioden handlade det mest om Södertälje igen. Men man lyckades bara få in en puck bakom Leksands storspelande målvakt Sean Gauthier. Sean blev sedan stor matchhjälte när han räddade en straff mer än Södertäljes Rolf Wanhainen. Södertälje vann skotten med 46-26, vilket visar vilken insats Gauthier gjorde i målet.

Gillar inte straffar

- Det här med straffar är inget jag direkt gillar. Men nu är det som det är, och det blir skönt att resa härifrån med två poäng, sade Leksandstränaren.

Leksand har nu samlat ihop åtta poäng. Dubbelt så många som Södertälje, som fortfarande är jumbo. Dessutom är Södertälje det enda lag som inte vunnit någon match vid full tid.

- Vi har bara spelat sex matcher, jag vet vad vi kan och snart kommer det att lossna, sade Södertäljetränaren Hans Särkijärvi, som förstås börja känna pressen från omgivningen.

Södertälje toppade för första gången upp laget och ställde över sin fjärdekedja som består av lagets yngsta spelare. Den taktiken fungerade inte den här gången.

"Måste ta ansvar"

Det är de rutinerade spelarna som måste ta ansvaret nu och se till att vi börjar vinna. Det kan vi inte lasta över på våra yngre, sade Särkijärvi.

I Södertälje var Wanhainen åter igen bra i målet. Stefan Bemström var bäste utespelare. I Leksand imponerade bland annat 17-årige Robert Nilsson som matchades flitigt. Christer Olsson var i stort sett felfri från sin backposition. Även Hans Lodin förtjänar ett plusbetyg.

TT