Örgryte tog viktiga poäng i guldstriden

Norrköping föll på två fasta situationer

SPORTBLADET

NORRKÖPING

I Norrköping visade Örgryte varför man slåss om det allsvenska fotbollsguldet. Utan att spela på topp, men med effektivitet framför mål och ett försvar som höll tätt, tog man tre viktiga poäng i guldstriden genom 2-1 (2-1) över IFK Norrköping.

För hemmalaget väntar tre tuffa matcher för att hänga kvar i högsta serien.

Det var en viktig match på Idrottsparken i Norrköping på söndagseftermiddagen - med det ena laget inblandat i toppstriden och det andra som slåss i botten.

IFK Norrköping kom till spel med bara en förlust på de senaste fem matcherna och dessutom ingen hemmaförlust sedan den 29 juli då Djurgården kom på besök.

Det var också hemmalaget som öppnade starkast.

Men det var bortalaget som gjorde målen.

Nyblivne landslagsmannen Martin Ulander gjorde 1-0 för Öis efter en flipperröra framför Norrköpings mål efter en knapp kvart.

- Martin har varit sjuk i veckan och det var väldigt tveksamt att han ens skulle åka med hit. Men han ville och han gjorde ett viktigt mål och spelade bra så länge han orkade, säger Örgrytetränaren Erik Hamrén.

Fem minuter senare kvitterade Norrköping genom den finländske anfallsstjärnan Antti Sumiala som nickade in Georgios Karatanasis inlägg.

Har ett dilemma

I den 33:e minuten kom Örgrytes segermål. Markus Johannesson slog en frispark från vänster, Anders Prytz nickade ner till Jeffrey Aubynn som petade bollen i mål.

- Vårt dilemma är de fasta situationerna, det har varit jobbigt hela säsongen. Nu har vi fixat till så vi inte släpper in några mål på hörnor - men så kommer de efter inkast och kantfrispark i stället, säger Norrköpings tränare Håkan Ericson med en suck.

- Vi har lite tunt med fysiskt starka spelare som är bra på huvudet och det måste vi tänka på när vi ser över spelartruppen till nästa säsong. De fasta situationerna är oerhört viktiga i dagens fotboll.

I senaste förlustmatchen (mot Djurgården 3-6) släppte Norrköping in tre mål på fasta situationer.

Tror på varandra

Trots att det var Norrköping som jagade en kvittering så var det Örgryte som var bäst i andra halvlek. Man kontrollerade matchen, backade hem och satsade på kontringar. Försvaret var väldigt säkert, och Norrköpings anfallsess Sumiala och australiern Nick Bosevski lyckades inte ta sig förbi.

- Jag tror på Öis organisation, säger Håkan Ericson, när han ombeds tippa guldstriden.

- Jag sa redan före matchen att Norrköping får stryk i dag, men vinner sedan tre raka. Norrköping klarar sig kvar i allsvenskan, tippar Hamrén.

Norrköpings vänsterback Mikael Ström saknades. Han fördes i ambulans till sjukhuset i fredags efter en svimningsattack. Han har drabbats av en virusinfektion i magen.

- Balázs (Raboczki, målvakten) var nära att dra av sig tröjan i halvtid. Han hade så ont i ryggen. Jag tvingade ut honom till andra halvlek. Och det var tur det, säger Ericson och syftar på att Raboczki gjorde flera fina räddningar i andra halvlek.

Ingela Ahlberg/TT