AIK-supporter anhållen för dödsmisshandel

IFK-Göteborgssupportern dog av skador han fick vid bråket

SPORTBLADET

STOCKHOLM

En 26-årig AIK-supporter anhölls på onsdagen skäligen misstänkt för grov misshandel av den 26-årige man som avled i samband med ett fotbollsbråk i juli.

- Jag är ganska säker på att det här är ett brott som begåtts av ganska många personer. Ytterligare gripanden kan alltså inte uteslutas, säger kammaråklagare Henrik Söderman till TT.

Mannen förhördes på onsdagseftermiddagen och anhölls efter förhöret på den svagare misstankegraden skäligen misstänkt. Nu kommer den handfull poliser som arbetar med ärendet att tillsammans med åklagaren fortsätta utredningen, bland annat genom att kontrollera de uppgifter mannen lämnat.

Huruvida mannen gjort några medgivanden vill åklagaren inte kommentera.

Förvirring

Åklagaren kommer att ta ställning till om mannen ska begäras häktad någon av de följande dagarna. Senast på lördag måste han lämna in sin häktningsframställan.

Vid den första obduktionsrapporten i augusti uppstod viss förvirring om 26-åringens dödsorsak. Åklagaren uppfattade att den förste rättsläkaren ansett att det inte var säkert att 26-åringen avled av misshandeln, utan att en medfödd hjärnskada kombinerad med hård fysisk ansträngning kunde ha spelat in. Rättsläkaren har därefter förnekat detta.

Drabbade samman

En ny granskning av obduktionsprotokollet, som utfördes på uppdrag av advokat Peter Althin som företräder 26-åringens familj, kom fram till att dödsorsaken inte var naturlig utan att döden ''vållats av annan''.

Familjen har skjutit upp kremeringen av den döde till dess att dödsorsaken är säkert fastställd.

Det var den 29 juli som ett 50-tal anhängare till fotbollsklubbarna AIK och IFK Göteborg drabbade samman i Högalidsparken i Stockholm. Den 26-årige mannen misshandlades och fördes till Karolinska sjukhuset där han avled fyra dagar senare. Han bodde i Stockholm men var IFKGöteborg-anhängare.

Ewa Tures/TT