KÖTTMUREN

751 kg av Sveriges tyngsta landslag

SPORTBLADET

Stefan Axelsson är ingen tunn kille med sina 176 cm och 84 kg.

Men jämfört med några av de andra bjässarna i landslaget ligger han i lä.

Sveriges offensiva linje i amerikansk fotboll är tyngre än någonsin.

I kväll skyddar de sin quarterback i VM-kvalmatchen mot Frankrike.

Foto: LASSE ALLARD
BREDA GRABBAR 84 kilo tunge quarterbacken Stefan Axelsson skyddas av 667 kg i form av Ted Hagberg, Carl Bäckström, Jesper Johansson, Michael Jonsson och Erik Granberg. Grabbarna ska upp till bevis i kväll i VM-kvalmatchen mot Frankrike.

Efter att ha slagit Norge och Danmark i Nordiska Mästerskapen i mitten av september är nästa steg VM-kval för Sveriges landslag i amerikansk fotboll.

I kväll står Frankrike, med fyra av spelarna från NFL Europe, för motståndet. Ett lag som Sverige inte har mött i landskampsammanhang tidigare. En förlust innebär att Sverige direkt är utslaget.

Nye förbundskaptenen Fred Armstrong, som tidigare hållit i juniorlandslaget, gör sin första match som coach för seniorlandslaget.

- Jag ser fram emot matchen och hoppas att vi kan visa att vi ligger på en högre nivå än Frankrike. Vi är ett fysiskt starkt lag med stor erfarenhet. Vi kan spela mot vilket europeiskt lag som helst och slå dem.

Offensiva bjässar

Den svenska köttmuren som Frankrike ska försöka äta sig igenom på Kristinebergs IP är tyngre än någonsin. Den offensiva linjen utgörs av bjässar som 155-kilos Carl Bäckström till "minstingen" Erik Granberg på 106 kg. De ska se till att lagets minsta spelare, quarter-backen Stefan Axelsson, får tid på sig att skicka iväg de långa passningarna.

Vinner Sverige i kväll spelas nästa kvalmatch mot Finland i slutet av oktober. Grannlandet är storebror i dessa sammanhang. Sverige har totalt spelat 26 landskamper och vunnit 12 av dessa. Finland har de mött 10 gånger men bara vunnit en gång.

- Det land vi har haft störst problem med är Finland. Det motiverar killarna att veta att vi måste slå Frankrike för att komma till Finlandsmatchen, säger Fred Armstrong.

VM spelas i Tyskland i juli nästa år. Sverige tog brons senast det begav sig, i italienska Palermo för fyra år sen.

"Det bjuds på stor show"

Intresset för amerikansk fotboll i Sverige har gått upp och ner under 90-talet. Hur kan fler lockas till läktarna?

- 1991 när jag kom till Sverige hatade jag ishockey, men när jag började gå på matcher och lära mig reglerna så lärde jag mig njuta av sporten. Att gå på amerikansk fotboll är en upplevelse och det bjuds på show, säger Fred Armstrong.

Klockan 19.00 på Kristinebergs IP i kväll är det upp till bevis.

Lagets minsta spelare ska skyddas av de största...

Johanna Garå