Janne Larsson tidernas bäste poängplockare

… men Brynäs tappade en 4–2-ledning mot Malmö

SPORTBLADET

MALMÖ (TT)

Moralen är hög hos Malmö. På annat sätt kan man inte förklara att laget lyckades komma tillbaka och vinna mot Brynäs med 5-4 trots underläge 1-4.

Juha Riihijärvi avgjorde i sudden death men två andra spelare blev huvudpersoner.

Dels Brynäs lagkapten Janne Larsson som fixade den poäng som gör honom till elitseriens bäste genom tiderna.

Dels Malmös nyförvärv Thomas Sjögren, som gav Malmö ledningen i första perioden, knockades av en hård Brynästackling i slutet av andra och missade hela sista perioden.

Sjögren hjälptes till båset efter tacklingen, kom direkt tillbaka men tvingades sedan kliva av.

- Jag minns inte mycket av slutet på perioden och inte hur jag kom till läkarrummet men sedan började minnet komma tillbaka, säger Sjögren.

Hur tycker du ditt nya lag verkar?

- Det finns bra moral och en otrolig tåga i laget. Tyvärr fick jag inte se den bästa perioden av matchen men det glädjer mig otroligt att vi lyckades komma tillbaka och vända, säger Sjögren.

Ensam i topp

Janne Larsson är nu ensam i topp i elitseriens poängliga genom tiderna med 567 poäng (220 mål, 347 assists) sedan han fått en andraassist på Tommy Sjödins 4-1-mål.

Paradoxalt nog var det efter det målet som Malmö kom tillbaka i matchen.

- Vi blev för passiva och backade hem. Annars tyckte jag vi hade koll på matchen men efter deras 2-4 blev det darrigt, säger Janne Larsson.

Men så blir det säkert för ett lag som har ett stukat självförtroende.

Brynäs inledde säsongen med två segrar men har sedan dess sex raka förluster under ordinarie matchtid. På söndagen kom den sjunde efter sudden death.

Larsson hade svårt att glädjas åt sitt rekord.

- En sådan här dag betyder det inget. Jag hade hellre väntat bara vi hade vunnit. Tycker ändå att vi gjorde en ganska bra match, säger Larsson, som debuterade i Brynäs januari 1984.

Minns första målet

Första poängen kommer han inte ihåg men väl första målet.

- Det var mot AIK på Hovet hösten 1985, säger han.

Janne Larsson gör sin 16:e säsong i Brynäs och har dessutom gjort två i Modo och två som utlandsproffs i Lugano.

Om det var deppigt hos Brynäs var glädjen desto större hos Malmö.

- Vi är inte snälla mot oss själva när vi bjuder på så mycket i början men det är så klart otroligt starkt att vända. Jag tycker inte heller att det var orättvis att vi vann, säger Malmötränaren Per Bäckman.

Han gladdes framförallt åt backarna Johan Norgren och Petri Liimatainen samt centern Daniel Rydmark - de var Malmös tre stora spelare.

Tidernas bästa poängplockare i elitserien/SM-slutspel:

TT

ARTIKELN HANDLAR OM