Frölunda på väg tillbaka till allsvenskan

SPORTBLADET

Göteborg

Änglarna håller på att falla.

Förortsklubbens vingar bär bättre.

Nu skiljer inte mycket mellan Västra Frölunda och fotbollsallsvenskan.

Frölunda vann seriefinalen i superettan mot Enköping med 3-2 (1-2).

- En seger till och det är klart, säger matchvinnaren Dorde Uzelac.

Det var några grader i luften, strilande kallt höstregn under alla de 95 minuterna på Ruddalen.

Men ovanligt mycket folk på arenan som - om fotbollsfolket runt om i riket önskar vara ärligt - ingen saknat sedan allsvenskan öppnade falluckan på vid gavel för Frölunda för två år sedan.

Trots kylan, trots blötan - vilket drama inför 1 637.

Seriefinalen i superettan var på väg mot oavgjort, mot status quo i toppstriden inför de sista två omgångarna. Då, med mindre än tio sekunder kvar, drog Frölundas vänsterback Anildo Spencer bollen mot Enköpings mål, för något var han tvungen att göra.

Tappade greppet

Han skickade iväg en sån där otäck höjdare, som dimper ned från skyn. Extra besvärlig i elljus och regn.

Greppa?

Eller boxa?

Frågorna hann rinna genom skallen på Enköpings målvakt Henrik Johansson. Men valet blev fel. Hade Johansson boxat bort bollen hade Enköping säkert sluppit knocken som kan spräcka den allsvenska drömmen.

Bollen rann som en tvål genom händerna, ned framför fötterna på inhopparen Dorde Uzelac - och 3-2. Då var det inte mer än fyra sekunder kvar av de fem tilläggsminuterna.

- Bollen skulle bara in, den kom precis emot mig. Det var helt otroligt, säger Uzelac.

Han var förstås själaglad. Och klart medveten om att vid tre poäng hemma mot bottenlaget Brage på lördag, plockas cigarrer och skumpa fram efter slutsignalen.

Carlstrand medvetslös

Lika glad var inte Frölundatränaren Lars-Olof Mattsson. För allt gick inte i dur på Ruddalen. Halvvägs in i andra halvlek skallade anfallaren Lars-Gunnar Carlstrand ihop med Enköpings mittback Fredrik Ulmstedt. Carlstrand föll ihop medvetslös, bars ut på bår och fördes i ambulans till sjukhus.

Mattsson:

- Det känns inte bra. Jag är glad för matchen, men det känns inte roligt med det som hände L-G. Han har haft en trasslig säsong med många skador. Nu var han på gång, gjorde tre mål i B-laget i tisdags.

Även Ulmstedt fick lämna planen, med ett djupt jack i pannan.

Strax innan hade Carlstrand gett nytt liv åt matchen och nytt hopp åt Frölunda när han kvitterade till 2-2. Ett mål som assisterande domaren först vinkande av för offside, men sedan godkändes av domaren Åke Andreasson.

Enköping som så långt dominerat matchen - skyttekungarna Olle Kullinger och Nichlas Norell slog till i första halvlek - kom av sig. Frölunda visade den hetaste viljan i slutet.

Men inte ens Lars Olof Mattsson kunde föreställa sig ett sånt segermål - och så dags.

- Det är inte ofta man får vara med om en sån här avslutning.

Chansen är stor att den bär hela vägen till allsvenskan.

Henrik Skiöld/TT