Luis Figo skadad

Spelar inte mot Sverige

SPORTBLADET

GÖTEBORG

Han kostade över en halv miljard.

Benen har burit honom till titeln världens bäste spelare.

Men de bär inte på onsdagskvällen.

Ullevipubliken får inte se Luis Figo.

Portugals världsstjärna har problem med en lårmuskel. Han stod över lördagens landskamp mot Tunisien - och han ser även onsdagens landskamp från sidan, åtminstone från början.

Figo undersöktes så sent som i måndags och har fått intensivbehandling för att bli kvitt skadan. Han tränade lätt på Ullevi på tisdagskvällen, men deltog inte i några krävande övningar.

Och efter träningen kom beskedet från förbundskaptenen Augostinho Oliveira:

- Figo spelar inte. Han är inte hundraprocentig.

Han hade behövts i ett portugisiskt landslag som fått svidande kritik efter sommarens fiasko i VM - och som nu är i början av ett lagbygge som ska lyckas i hemma-EM om två år.

Och han ville spela.

Av mer än det skälet.

Gift med Helene från Sollefteå

Han är gift med fotomodellen Helene Svedin från Sollefteå. De har varit ett par sedan sex år och har två döttrar tillsammans.

På presskonferensen före träningen sade han.

- Jag gör vad jag kan för att för att vara med. Men det är inte bara jag som avgör om jag spelar.

- Sverige är mitt andra hemland. Eftersom familjen håller på Sverige måste jag också göra det. Om det inte är vi som möter Sverige, förstås...säger han och skrattar gott.

Speciellt att möta Sverige?

- Självklart! Det är inte så ofta jag får chansen att komma hit. Det brukar vara vartannat år för att fira jul.

Och du gillar den svenska julmaten?

- Korv!

Figo, 30 om tre veckor, är en av de spelare som fått bära hundhuvudet för Portugals misslyckande i VM. Dit kom Portugal med etiketten på sig som en farlig outsider efter semifinalen i EM 2000 och ett starkt kval.

Det tog stopp redan i gruppspelet.

- Jag hoppas den nya generation lyckas bättre än vad vi gjort eftersom vi inte vunnit något. Men det är svårt för ett litet land. Sverige har heller inte vunnit något och det finns andra större nationer som inte gjort det, säger mittfältaren som Real Madrid betalade över en halv miljard kronor för vid den "otänkbara" övergången för två år sedan.

Tänker inte på 2004

Figo är inte säker på att han är med och leder sitt hemland under EM sommaren 2004.

- Jag vet inte om jag spelar då. Jag vet inte om jag blir uttagen. Jag är mitt uppe i ett treårskontrakt med Real Madrid och i första hand ska jag fullfölja det. Jag trivs väldigt bra.

Och vem skulle inte göra det? Vart han än reser blir han mottagen som den världsstjärna han är. I Madrid är han en bland många, i sällskap med Zinedine Zidane, Ronaldo, Robert Carlos...

Hur viktig är matchen mot Sverige?

- Eftersom vi inte kvalar till EM är alla landskamper viktiga. Vi har inte så många dagar på oss tillsammans eftersom vi inte deltar i kvalspelet. Det är en fördel att slippa kvala, men också en nackdel.

Onsdagens landskamp är förmodligen den sista för Augostinho Oliveira som förbundskapten. Han tog över efter VM, men bara tillfälligt. En seger på Ullevi skulle stärka hans position.

Men han får ingen hjälp av Luis Figo.

Henrik Skiöld/TT