Böter - men inga poängavdrag

SPORTBLADET

Stockholm

Djurgården och Hammarby bötfälls med vardera 40 000 kronor för händelser som inträffade under derbyt på Råsunda 7 oktober 2002.

Det beslutade Svenska fotbollförbundets tävlingsutskott på tisdagen.

Tävlingsutskottet (TU) ansåg däremot inte att händelsen med linjedomaren som blev träffad av ett pyrotekniskt föremål, en rökutvecklare, var så allvarlig att Djurgården skulle tilldömas poängavdrag enligt regeln om våld mot matchfunktionär.

- Det var första gången som vi prövade regeln som tillkom på förbundsmötet i fjol och som enligt vår tolkning ska användas i allvarliga fall av våld. Den assisterande domaren som träffades orsakades smärta, men det inträffade nådde inte den nivån att det kan ses som allvarligt fall av våld, säger TU:s ordförande Björn Ahlberg.

"Kraftiga böter"

Djurgården tilldömdes böter för allvarliga brister i arrangemanget. Det kastades bengaliska eldar och andra pyrotekniska föremål från läktarna. Hammarby fick lika höga böter för omfattande brister vad gäller ansvaret för de egna supportrarna på bortaplan.

- Det är kraftiga böter, men går i linje med tidigare domar, säger Bosse Andersson, klubbdirektör i Djurgården.

- Vi fick lika höga böter för derbyt mot Hammarby hösten 1999, då det också förekom bengaliska eldar.

Inte orolig

Andersson säger sig aldrig ha varit orolig för att klubben skulle få poängavdrag.

- Texten i regeln var inte anpassningsbar med den här händelsen, så jag kände mig trygg.

- Men vi ser allvarligt på händelsen. Det var ett misslyckande från vår sida att det blev så här och vi kommer att jobba hårt för att det inte ska upprepas. Det gäller att få folk som ska gå på fotboll att inse att sånt här inte hör hemma i fotbollen.

Han tror inte att Djurgården kommer att överklaga beslutet om böter.

Ingela Ahlberg/TT