Rui Costas drömmål sänkte Sverige

Sveriges nya system funkade bäst framåt

SPORTBLADET

GÖTEBORG

2-0 efter en knapp halvtimma.

Och upplagt för en svensk seger.

Då vaknade Portugal till liv, vände och vann på Ullevi.

Rui Costas drömmål till 2-3 (2-1) två minuter före slutet sänkte det svenska landslaget.

Ändå började det på bästa svenska sätt.

Efter sin frivilliga exil var Jörgen Pettersson tillbaka i blågult för första gången sedan EM-slutspelet 2000.

Han behövde sex minuter på sig att visa varför han en gång sågs som en av landets största anfallstalanger.

Marcus Allbäck förlängde med en nick Andreas Isakssons långboll, Pettersson störtade mot mål, tog emot, tittade upp och placerade bollen vid sidan av Quim. Det var hans första landslagsmål sedan drömmålet mot Danmark på Parken i april 2000.

Rena drömstarten

En drömstart för Pettersson och en drömstart för landslaget med den nya spelmodellen 3-5-2.

Den skulle ge vassare offensiv.

Och betalade sig direkt.

- Jag måste ge en eloge till spelarna som klarade det så pass bra trots relativt kort förberedelsetid. Vi mötte ett minst sagt bollskickligt lag och fick inget gratis, säger förbundskaptenen Lasse Lagerbäck.

Och ännu bättre blev det.

Kim Källström drog till med vänstern och tvingade Quim till en enhandsräddning till hörna.

Halvvägs in i halvleken var det Allbäcks tur att visa varför han hungrat efter en match, varför han vill ha en av de två platserna i anfallet även i framtiden. Hans tionde landslagsmål var produkten av ett snabbt anfall - med fem spelare inblandade.

Niclas Alexandersson slog bollen på djupet till Allbäck, som skarvade till Anders Svensson. Englandsproffset drog sig ned mot kortlinjen, spelade smart bakåt till Jörgen Pettersson, som drog till direkt.

Qium parerade, men inte bättre än att bollen landade framför fötterna på Allbäck. Från nära håll stötte han in 2-0.

...sedan kom Portugal

Det målet fungerade som en väckarklocka för ett så långt in i matchen tamt Portugal. Det svenska vänsterförsvaret med Andreas Jakobsson och Mattias Jonson kom ofta under press och på efterkälken.

Upprinnelsen till portugisernas reducering kom också på den kanten. Michael Svensson fällde Marco Ferreira och Sergio Conceicao drämde straffen stenhårt i nättaket.

Samme Conceicao var sedan nära 2-2 strax före pausen, men ribban räddade Isaksson.

Kvitteringen kom omgående i andra. Stor olycksgubbe: Debutanten Dick Last, som avlöst Isaksson.

Last försökte tippa inhopparen Nuno Valentes vänsterinlägg över ribban, men felplacerad och för kort i rocken fick han ned bollen till Romeu, som nickade in 2-2 och sitt första landslagsmål.

Sämre efter paus

Den portugisiska dominansen var total. Svenskarna tappade rörlighet, fick mest ägna sig åt att jaga boll och trebackslinjen med Andreas Jakobsson, Michael Svensson och Nils-Eric Johansson, lätt skadade Olof Mellbergs ersättare efter paus, sattes under konstant press.

- Matchen gick i vågor för vår del. Vi kom lite för långt ned under vissa perioder. Men totalt sett var det ganska okej.

- Det är aldrig bra att släppa in tre mål, men med de förutsättningar vi hade...och med tre man bakåt utsätter man sig för risker. Vi funderade på att gå tillbaka till vårt traditionella system i halvtid när Olof Mellberg klev av, men bestämde oss för att fortsätta som tidigare, säger Lagerbäck.

Efter 69 minuter försvann Jörgen Pettersson med en blödning i låret efter ett riktigt fult överfall av Fernando Couto. Jeffrey Aubynn, inkallad till landslagstjänst så sent som i måndags, ersatte.

Portugal satsade allt på ett segermål mot slutet och bytte in stjärntrion Luis Figo, Rui Costa och Pauleta.

Rui Costa hade varit på planen i åtta minuter när hans mäktiga distansskott skruvade sig förbi en chanslös Last och in i bortre krysset.

Marcus Allbäck fick en kvitteringschans i slutsekunderna, men Quim räddade.

Henrik Skiöld/TT