Fiasko för "Svennis" mot Makedonien

England lyckades bara nå oavgjort

SPORTBLADET

SOUTHAMPTON

Sverige fick kämpa och slita för att besegra Makedonien hemma i VM-kvalet.

England gjorde detsamma - men lyckades inte ta tre poäng.

I stället blev det 2-2, och Sven-Göran Eriksson fick vara med om sitt första fiasko som förbundskapten.

När "Svennis" kliver upp på torsdagsmorgonen lär han knappast vilja läsa de engelska tidningarna. För rubrikerna kommer att vara beskare än de någonsin tidigare varit.

Onsdagens match mot Makedonien blev den svenske förbundskaptenens första fiasko.

Och det rejält.

Och vägen till EM-slutspelet 2004 ännu längre och krokigare.

Sakiri slog till

Efter blott tio minuters spel slog en gammal svenskbekanting till. Den förre Halmstadsspelaren Artim Sakiri gav Makedonien ledningen genom att slå en hörna direkt i mål. Lika delaktig i målet var dock David Seaman som gjorde en tavla i klass med den i VM-matchen mot Brasilien tidigare i år.

Det dröjde dock bara fyra minuter innan kvitteringen kom genom Beckham som med en lobb över Makedoniens målvakt kunde kvittera.

Men i stället för engelsk dominans blev det ännu ett mål för Makedonien. Från sidlinjen fick "Svennis" se hur ett svagt engelskt försvarsspel hjälpte Vanco Trajanov att göra 2-1.

Ett volleyskott av Steven Gerrard betydde 2-2-kvittering i slutet av första halvlek.

Sedan började jakten på segern - men den blev resultatlös.

Inte ens när Sven-Göran Eriksson ställde om till 4-3-3 kom det förlösande målet, i stället var det Makedonien som stundtals spelade ut England och i takt med att minuterna rann i väg steg också buropen på St Mary's.

Svennis hade gjort en del ändringar inför matchen. På den bekymmersfyllda vänsterplatsen på mittfältet fick Wayne Bridge kliva in. Paul Scholes som i Slovakienmatchen fick börja just till vänster var i stället tillbaka i mitten. Nicky Butt fick däremot kliva av, i backlinjen valde "Svennis" överraskande att peta Gareth Southgate i stället för Leedsspelaren Jonathan Woodgate för att ge plats åt Sol Campbell.

Det var en rad förändringar, men de hade ingen större lycka med sig.

Englands och "Svennis" värsta konkurrent om gruppsegern, Turkiet, hade inga problem mot strykgänget Liechtenstein. Till slut blev det 5-0 hemma i Istanbul. Därmed leder nu Turkiet gruppen på maximala nio poäng. England har fyra poäng efter två spelade matcher.

TT

ARTIKELN HANDLAR OM