”Det här ska vi inte missa”

Enköping tog initiativet i toppstriden

SPORTBLADET

ENKÖPING (TT)

Han kom in, blundade, nickade - och tog Enköping till allsvenskan?

I ett rusigt omklädningsrum satt Christian Guezennec och undrade vad han ställt till med.

- Det här ska vi inte missa nu, säger den 28-årige anfallaren efter 2-1 mot Café Opera.

Hårt väder raderade bort både Västra Frölunda-Brage och Öster-Brommapojkarna från rysarlördagen i superettans näst sista omgång, ett besked som fick Enköping att bestämma sig för att ta initiativet i toppdramatiken.

- Vi visste att en seger skulle betyda oerhört mycket och tänkte inte låta turbulensen runt omkring matchen störa oss, säger Guezennec, som 90 minuter senare i ett högljutt omklädningsrum gång på gång fick berätta om sitt avgörande 2-1-mål.

Blundade och jublade

Matchklockan hade tickat fram till den 47:e minuten när Enköping fick en frispark precis vid straffområdeslinjen. Peter Berggren måttade - och Guezennec blundade.

- Jag ska erkänna att det inte var mycket som var meningen bakom det målet. Först tänkte jag ta en helt annan position, men Jonny Rödlund mer eller mindre puttade mig mot första stolpen. Frisparken tog på ett ben tror jag, och studsade ut mot mig. Jag blundade...och jublade, skrattar Guezennec.

Det första ESK-målet var extra betydelsefullt för den förre Vindhemspojkspelaren. Tidigare under säsongen blev Guezennec ofrivilligt indraget i ett licensbråk som kostade Enköping en poäng.

- Övergången från VP till Enköping var inte klar och vårt resultat mot Trelleborg ändrades från 0-0 till 0-3. Det kändes inte speciellt bra just då.

Nu ler alla i Enköping - den lilla, hemvävda klubben är tack vare tre poäng mot Café Opera minst klara för allsvenskt kval. Fast redan på tisdag - när de uppskjutna matcherna spelas - kan ESK ha säkrat avancemang till landets högsta serie.

Lagmoral

Enköping toppar tabellen på 52 poäng, före Frölunda på 51 och Öster på 48.

- Vi vet att vi är klara om Brommapojkarna slår Öster, men i det här läget försöker vi bara att koncentrera på våra egna matcher, säger Guezennec.

Café Opera tog ledningen med 1-0 genom Mattias Moström, men ESK:s reducering av Benny Olsen en kvart före pausvilan var psykologiskt viktig.

- Vi spelade kanske vår sämsta fotboll för säsongen under den första halvleken, men arbetade oss in i matchen. Jag är stolt över lagmoralen, säger Enköpingstränaren Peter Lenell.

I den sista matchen väntar Häcken på bortaplan.

Mjällby, som kvalat till allsvenskan de två senaste åren, får spela i division 2 nästa säsong. Efter 1-2 borta mot Åtvidaberg är laget klart för nedflyttning.

Det ser också tungt ut för Brage sedan både Ängelholm och Gefle vunnit sina matcher på lördagen. Ängelholm vann hemma med 1-0 mot Trelleborg, medan Gelfe besegrade Västerås borta med 3-2.

Sylvia tog chansen till nytt kontrakt efter 3-1 borta mot IFK Malmö. Norrköpingslaget har därmed två poäng upp till Gefle, Brommapojkarna och Ängelholm inför den sista omgången: Häcken-Enköping, Café Opera-Öster, Gefle IF-Assyriska, Brommapojkarna-Åtvidaberg, Sylvia-Ängelholm, Brage-Västerås, Mjällby-Malmö, Trelleborg-Frölunda.

Anders Burström/TT

ARTIKELN HANDLAR OM