Guldet är klart

… men Umeå väntar ändå med festen

SPORTBLADET

GÖTEBORG (TT)

Det är bäddat för guldfest i Umeå nästa helg.

Umeå IK:s fotbollsdamer klarade av det sista lilla hindret mot ett nytt SM-guld efter att ha besegrat Landvetter på Nya Ullevi med 3-0.

Foto: SCANPIX
BLIVANDE MÄSTARINNOR Umeå har det allsvenska guldet som i en liten ask. Men man väntar med firandet till nästa vecka i alla fall...

I praktiken är det avgjort, men i teorin kan Umeå IK missa guldet:

Om Malmö FF vinner mot Bälinge och Kenty, samtidigt som UIK förlorar hemma mot Djurgården i den sista omgången. Dessutom måste MFF plocka in 24 mål på två matcher.

Det är förstås omöjligt och UIK kan räkna in sitt tredje raka SM-guld.

- Det var ändå inte planerat något firande. Det väntar vi med en vecka, sade UIK:s tränare Richard Holmlund, som på lördagen fick se Nya Ullevis matta klädd i vitt.

- Vi kan ha 15 grader kallt i Umeå men ändå spela på en plan utan snö. Jag trodde inte mina ögon när jag såg Nya Ullevi en timme före avspark, sade Holmlund.

Arrangören hade inte täckt över planen eller värmt upp gräsmattan och det enda som återstod var snöskottning med traktor. Matchen blev bara en kvart försenad och med diverse tillägg var det tillräckligt för att Umeå-tjejerna skulle missa ordinarie planet hem.

Hanna 37 mål

Kopparbergs/Landvetter hade bara en ordentlig chans att sätta en käpp i det välsmorda UIK-maskineriet..

- Om vi lycktas hålla 0-0 i halvtid hade Umeå kanske haft något annat att prata om halvtid, sade Landvetters tränare Bo Falk.

I de sista sekunderna av första halvlek lyckades Lotta Runesson ge UIK ledningen med ett volleyskott som dök i en båge över hemmamålvakten Camilla Samuelsson.

Sex minuter in i andra halvlek avgjorde Hanna Ljungberg matchen efter ett snyggt förarbete av Malin Moström.

Sex minuter före slutet gjorde inhopparen Emma Lindqvist 3-0 på framspelning från Hanna Ljungberg, som toppar skytteligan överlägset med 37 mål.

- Vi höjde tempot i andra halvlek och kom snabbare till avslut. Det avgjorde, sade Richard Holmlund.

Djurgårdsseger

Djurgården har greppet om tredjeplatsen efter seger över Mallbacken med 3-1 (2-1). Djurgården har två poäng ner till Landvetter, men i den sista omgången väntar UIK borta, medan Landvetter möter Bälinge borta.

Sara Johansson gav Djurgården ledningen och Elin Flyborg ökade till 2-0 innan Therese Stolpe reducerade för Mallbacken. Flyborg hade även en fot med vid Sara Johanssons 3-1 mål.

Det var Djurgårdsmålvakten Kickan Sigfridssons sista match på hemmaplan. Flera andra spelare är osäkra på fortsättningen inför det eventuella sammangåendet med Älvsjö AIK.

TT