Sen straff gav AIK segern

… men straffen som aldrig blev snackades det mer om

SPORTBLADET

STOCKHOLM (TT)

AIK tog greppet om fjärdeplatsen i allsvenskan tack vare en straff i 90:e minuten mot Gif Sundsvall.

Men det var straffen som aldrig blåstes som blev samtalsämnet efteråt.

- Det var solklar straff. Det är synd att domarna inte vågar stå upp mot storklubbarna, sade en bitter Per Joar Hansen, tränare i Sundsvall, efter 1-2-förlusten.

Sundsvall såg ut att hålla kampen om fjärdeplatsen i fotbollsallsvenskan vid liv vid ställningen 1-1 och klockan tickandes ned mot 90 minuter mot AIK på Råsunda. Men Tommy Bergersens fällning av inhopparen Mats Rubarth i 89:e minuten gav en straff som Stefan Ishizaki slog i mål via fingertopparna på Fredrik Sundfors.

På tilläggstid kom situationen som fick Sundsvall att rasa.

Lagkaptenen Joel Cedergrens skott/lyftning tog på Krister Nordins utsträckta arm. Domaren Keijo Hyvärinen, Haparanda, valde att fria.

- Det är helt otroligt att vi inte får straff. 9 570 åskådare ser att det är straff, men inte Hyvärinen. Ser han inte en sån situation kan han lika gärna hålla på med annat, till exempel bandy, sade en upprörd Hansen apropå det faktum att Hyvärinen också varit VM-domare i bandy.

- Det var långt håll och jag såg inte. Domaren stod närmare och valde att fria, sade AIK-tränaren Dusan Uhrin när han ombads kommentera situationen.

Storklubbarna favoriseras

Hansen ville ha ytterligare en straff, när Öyvind Svenning var igenom i mitten av andra halvlek men fick till en avslutning. Sundsvallstränaren tycker att storklubbarna favoriseras av domarna.

- Domarna känner inte igen våra spelare, storklubbarnas spelare kallar de vid förnamn. Så här fungerar det mer eller mindre överallt. Men det ska inte spela någon roll om det är Sundsvall eller Real Madrid som spelar, regelboken ska gälla alla. Här i Sverige är det värst i Stockholm, där lagen har stora supporterklackar och genom dem blir favoriserade.

Tack vare segern behöll AIK sin fjärdeplats - som ger brons och eventuellt Europaspel - på 36 poäng. Sundsvall är fyra poäng efter med bara två omgångar kvar.

Mål och missar

Sett till målchanserna borde AIK och nigerianske anfallaren Samuel Ayorinde avgjort matchen redan i första halvlek. Ayorinde kanonnickade in 1-0 redan i tredje minuten men brände sedan två frilägen och ett kanonläge mitt framför mål före paus. I början av andra fortsatte hemmalaget att skapa bra chanser, men när de inte resulterade började ett så långt ganska ofarligt Sundsvall att flytta upp och skapa målchanser. Efter Öyvind Svennings 1-1 i 68:e minuten såg det också ut som att Giffarna skulle ta en poäng.

Men så blev det inte.

Göran Sundberg/TT