”Nu är det bara att rikta in sig på andraplatsen”

Helsingborg krossade Öis segerdrömmar

SPORTBLADET

HELSINGBORG (TT)

Örgryte förlorade på Olympia mot Helsingborg, 0-2, och fick se gulddrömmen spricka.

Eller finns chansen kvar?

- Nä, nu är det bara att sikta in sig på andraplatsen, sade Örgrytes målvakt Dick Last.

Det rådde en besviken tystnad i omklädningsrummet. Men inte den där förtärande uppgivenheten utan mer en realistisk inställning att det blir mycket, mycket svårt att ta in fem poäng på ledande Djurgården på de två sista omgångarna av fotbollsallsvenskan 2002.

Trots alla välvilliga ord som surrade om att sådant har hänt.

- Jo, ja, men.., sade Johan Anegrund, mittbacken, och tillade:

- Djurgården är förtjänta att ta guldet. De spelar bra fotboll, de är vidare i Uefa-cupen, de är i final i svenska cupen.

När Helsingborg satte 1-0 och 2-0 före pausen försvann ett lag i triangeldramat om guldet, vilket nu verkar helt vikt åt antingen Djurgården eller Malmö, som möter Elfsborg hemma på tisdagen.

Som Dick Last sade:

- Vi gjorde inte vad som behövdes mot Helsingborg och jag vet inte varför. Det är jävligt underligt, men vi skapade nästan ingenting, sade landslagsmålvakten.

Bättre mittfält

Det farligaste målchansen var bud på ett självmål när Helsingborgs danske försvarare Kenneth Rasmussen nickade bakåt precis över ribban på sitt eget mål.

Helsingborg spelade piggt, försvaret var på Afonso och Paulhinho, Öis-anfallarna, hela tiden. Mittfältet, med Christoffer Andersson som bäste man var hetare än Örgrytes, och det bäddade för HIF-anfallarna Alvaro Santos och Gustaf Andersson.

De gjorde varsitt mål.

Kom från offside

Alvaro sköt in 1-0 i den 22:a minuten. Han drev bollen och drog till ett skott från tjugo meter. Bollen svepte in vid Dick Lasts ena stolpe och innebar Alvaros 16:e mål i årets allsvenska.

Gustaf Andersson följde upp med 2-0 en kvart senare. Han fick bollen i djupled av Alvaro, som kom från klart offsideläge.

Helsingborg hade fler chanser, bland annat var Hans Eklund fri men Last fick ut en hand. Dessutom var där två situationer som kunde blivit straffar för Helsingborg men domaren Peter Fröjdfeldt friade där liksom vid Helsingborgs andra mål.

Örgryte har inte vunnit på Olympia sedan 1995. Och den trenden förmådde man inte bryta ens när guldpoäng stod på spel.

- Vi vill ha stora silvret men fortsätter att tro på guld, sade Örgrytes tränare Erik Hamrén och tillade:

- Det var bra harmoni och stämning i laget före matchen. Vi skyller inte på någonting, Helsingborg var bara bättre.

Bo Harmby/TT