Hammarby körde över Norrköping

… och tog ett stort steg mot allsvenskan nästa år

SPORTBLADET

När läget är som mest pressat är det de notoriska målskyttarna som ska kliva fram.

Peter Markstedt, Antti Pohja och Kennedy Bakircioglü gjorde varsitt mål när Hammarby vann bottenmötet mot IFK Norrköping med 3-1 (2-0).

Markstedt/Pohja/Bakircioglü har därmed gjort 28 av Hammarbys 40 mål den här säsongen. Och på måndagen bidrog trion - kanske - till att fjolårets svenska mästare grejar nytt kontrakt.

- Det var en jäkligt skön seger, inget skönspel precis utan mest kriga. Men det var viktiga tre poäng, sade Peter Markstedt.

Efter en oerhört nervös inledning, där de flesta passningarna gick fel, fick Hammarby i gång lite av sitt spel efter 20 minuter. En kvart senare nickade Peter Markstedt i ribban och Kennedy Bakircioglü var snabbt framme på returen, men fick en knuff i ryggen och domaren Martin Ingvarsson blåste straff.

Markstedt tog sitt ansvar

Eftersom Bakircioglü missade sin förra, tog Markstedt på sig ansvaret som straffskytt.

- Vi hade pratat om att jag skulle ta en eventuell straff. Kennedy var bara framme och önskade mig lycka till, sade Markstedt, som var säkerheten själv trots det tunga ansvaret och satte sitt tolfte mål för säsongen.

Bara fyra minuter senare nickade Antti Pohja in sitt femte mål i år, som innebar 2-0 till Hammarby och en rättvis ledning.

IFK Norrköping hade märkligt svårt att få igång något spel. Laget präglades av det utsatta läget, även om man i alla fall försökte en smula i den andra halvleken.

Men sedan Kennedy Bakircioglü dundrat in 3-0 från 25 meter var IFK Norrköping ett slaget lag. Det var Kennedys elfte mål i år och han gjorde en väldigt bra match, trots ett skadat högerknä.

Visserligen reducerade inhopparen Jonas Wallerstedt i den 74:e minuten, men några fler chanser lyckades man inte skapa.

- Jag är mycket besviken på vår första halvlek. Vi hade ett tufft snack i halvtid och lite bättre blev det, men inte tillräckligt, sade Norrköpings tränaren Håkan Ericson.

Hammarby hade båda innerfältarna Fredrik Winsnes och Mikael Andersson avstängda. Men Jonas Andersson och framför allt Christian Traore var mycket goda ersättare.

Trym Bergman klarade sig utmärkt som högerback i stället för Suleyman Sleyman. Och Max von Schlebrügge gjorde en toppmatch som innerback i stället för skadade Johan Andersson.

Nöjd med ersättarna

- Jag är väldigt nöjd med våra ersättare, nu blir det kamp om platserna till nästa match mot IFK Göteborg. Det räcker med tre poäng till och dem hoppas jag vi tar på måndag, sade Hammarbys pressade tränare Anders Linderoth.

Norrköping och Göteborg har båda 25 poäng och fyra poäng upp till Hammarby när två omgångar återstår.

Stig Lindmark/TT