Äntligen en intim stund med ”rätt” Peppe Eng

SPORTBLADET

Den verklige Peter Eng är tillbaka. Äntligen. Det är en av de uppenbara plus-aspekterna på att "Tipslördag" startat för säsongen.

För några lördagstimmar slipper vi den Peter Eng som snattrar förbi i Fyran runt klockan 22.25 om kvällarna. I stället får vi en hyfsat intim stund med den "Peppe" som efter dryga tio år på TV4 på många sätt personifierar begreppet svenskt sport-tv-ankare.

En sådan är LAGOM hemvävd, LAGOM kunnig, LAGOM inställsam, LAGOM provokativ, har alldeles LAGOM av glimten-i-ögat oavsett om gästerna har 270 i IQ eller är svensk fotbollsstjärna.

I konkurrens med ikoner som Christer Ulfbåge och Katarina Hultling - liksom rookies som Micke Leijnegard och Peter Jihde - är frågan om Eng ändå inte är bäst på att vara så där sublimt LAGOM.

Därför är det extra tråkigt att Fyransporten - ämnet togs upp även i den föregående tv-spalten - nu blivit så extremt snuttifierad att den inte ens hinner med att skoja, än mindre hinner man puttra med Peppe.

Känslan av att någon når ur

I "Tipslördag" är utrymmet bättre. Peter Eng är nu klanens boss i en studiopanel som inte bara presenterar en gaphalsad Peter Antoine utan också kanalens två travguider. Här ebjuds åtminstone vissa möjligheter till en av tv-mediets hörnstenar: känslan av att någon, här främst Eng, får chansen att nå ut "genom rutan".

Vid säsongsintrot i lördags förstärktes sällskapet av den dubbelt kickade allsvenske tränaren Sören Cratz. Som i och för sig vägrade medge att han sparkats av Hammarby ("kontraktet förlängdes inte, så var det"). Men som i övrigt sa så många begåvade saker att det nog inte bara var denna spalt som reflekterade: "Ähum, Antoine kanske borde fokusera på att föra sitt Mjällby tillbaka till superettan, och bli kvar på Listerlandet, då kunde Cratz vara en bra ersättare.".

Extra begåvad blir naturligtvis myspappa Eng när han har begåvade inslag att visa. Det hade han denna lördag: Per Nunstedts reportage om krisen i IFK Göteborg är lätt det bästa som hittills gjorts i ämnet, skrivna reportage inräknade. Ibland stämmer floskeln att bilder säger mer än ord. Den här gången sa de frustrerade ögonen hos Thomas Ravelli respektive Bo Gentzel (före detta sportdirektör i Blåvitt) mer än om en penna som dessa hade ristat ner 20 000 bokstäver i ämnet.

Överraskande många tittare

Men för andra veckan i rad måste tv-spalten ändå konstatera: Allt detta goda balanserar inte faktumet att redaktionen i fråga alldeles för sällan fyrar av fulländade produkter.

"Tipslördag" har överraskande många tittare, men kan inte bli perfekt så länge det bygger på mediokra matcher (nu Leicester-Burnley). Men detta är att skjuta på sittande anka. Det har redaktionen och vi tittare uppenbarligen att leva med. Det tycks inte bli skotska, franska eller holländska ligan hur mycket vi tittare än önskar det. Med följden att jag såg studiosnacket hos fyran men spelet hos Canal Plus (Everton-Arsenal). Man har utvecklat personlighetsklyvning för mindre.

Då kommer problem två, det som det går att göra något åt: travet. Detta är en smakfråga. Men oavsett hur den faller ut så är travbevakningen ständigt så manerad och ansträngt entusiastisk att inte ens den som är bröstfödd med Svenskt Travkriterium väl kan ta den riktigt på allvar?

Men i väntan på nästa handbolls-VM, då vi VERKLIGEN får lära känna dig: Välkommen tillbaka den verklige Peppe Eng!