”Jag älskar idrott”

Sahlin om dopning, integration och proffsboxning i Sverige

SPORTBLADET

Mona Sahlin kommer som Sveriges nya demokrati- och integrationsminister ansvara för idrottsfrågorna.

Hon är före detta ledamot av Riksidrottsstyrelsen och en inbiten AIK-supporter.

Foto: MAGNUS SANDBERG
Mona Sahlin fick i går ansvaret över idrottsfrågorna i regeringen. Och hon vet en fråga som ska prioriteras. ”Jag vill jag kämpa mot dopning. Dopning tar bort den äkta glädjen vid en bra prestation ”, säger hon.

1. Hur pass insatt är du i idrottsfrågorna?

- De mer specifika svaren får ni vänta med några dagar men som idrottsfreak svarar jag så gott jag kan.

2. Varför tar just du över idrottsfrågorna?

- Det kan väl bara Göran Persson svara på men om jag får säga det själv så ville jag verkligen ha det här jobbet. Jag älskar idrott, och idrotten har stor betydelse när det handlar om integrering.

3. Hur då?

- Alla ska kunna idrotta på samma villkor. Invandrarungdomar som kommer till Sverige och inte kan språket kan ändå delta i sporter eftersom reglerna är internationella. De kan uppleva glädje och känna att de spelar roll.

4. Vad har du för idrottsbakgrund?

- Jag spelade handboll i Skuru och fotboll i Järla IF när jag var ung. En gång i tiden vann jag faktiskt distriktmästerskapen i kula också.

5. Sportar du i dag?

- Numera njuter jag av att vara idrottsförälder till mina barn och skjutsar till baskethallar och fotbollsgrusplaner. Och så tränar jag på gym när jag hinner.

6. Har du någon favoritsport?

- Fotboll är det jag älskar mest. AIK framför allt. De var en av få klubbar som började med damfotboll när jag var ung.

7. Har du några idoler inom svensk idrott?

- Jag tycker fotbollsspelarna Hanna och Fredrik Ljungberg är bra förebilder.

8. Vilka frågor ligger dig närmast om hjärtat?

- Jag vill jag kämpa mot dopning. Dopning tar bort den äkta glädjen vid en bra prestation för man undrar alltid när någon slår rekord om de verkligen är rena. Och missbruket kryper ner i åldrarna.

9. Göran Persson har lovat ytterligare en miljon till idrotten de närmaste fyra åren. Vad kommer hända med pengarna?

- Jag vill verka för att barn ska ha möjlighet att röra sig i skolan genom idrott. Vi måste också hitta tillbaka till ursprungstanken att idrott ska vara roligt. Bredd ska inte vara mindre viktigt än elit.

10. Ska det vara tillåtet med proffsboxning i Sverige?

- Rent spontant tycker jag det är svårt att förstå varför man säger nej till det eftersom jag har sett hur stor betydelse sporten har bland invandrarkillar.

11. Ska internationella aktörer tillåtas på den svenska spelmarknaden?

- Svårt att svara på när jag inte är tillräckligt insatt än men idrottsrörelsen måste behålla balansen mellan bredd och lönsamhet.

12. Är idrotten jämställd?

- Nej, det är den inte. Tjejer har svårare att få bra träningstider och får sämre resurser. De får mindre utrymme i media. En annan grupp som utsätts för diskriminering är de homosexuella inom idrotten. Dessa normer måste brytas.

Snabbfakta/Mona Sahlin

Johanna Garå