”Kan vi bli tvåa så är jag nöjd”

Prahl börjar redan se fram mot nästa säsong

SPORTBLADET

MALMÖ (TT)

Det kändes som ett årsbokslut efter Malmös poängförlust mot Elfsborg, 0-0, på tisdagskvällen.

- Ingen kunde tro i mars att vi skulle slåss om guldet. Kan vi bli tvåa så är jag nöjd, sade tränaren Tom Prahl.

Malmö FF är ur form och Örgryte förlorade i måndags mot Helsingborg.

Djurgården har stärkt sin SM-guldkandidatur.

Årets allsvenska kan i teorin inte avgöras på torsdag på Stockholms stadion, då Djurgården möter Sundsvall. Men i praktiken talar allt mer för att Djurgården ändå kan spela hem guldet, klubbens första sedan 1966, i de två återstående omgångarna.

- Om de gör sitt jobb så kan vi inte göra så mycket. Vi funderar inte så mycket på Djurgården utan mer på att komma i form och spela bättre mot AIK på måndag. I alla fall får vi lägga allt snack om att komma i kapp Djurgården tills de spelat på torsdag, sade Tom Prahl.

Besvikelse var ordet om stämningen i MFF:s omklädningsrum. Nu är man tre poäng efter Djurgården med två omgångar kvar. Alla spelarna hade trott på tre mot Elfsborg, men allt gick åt skogen. Malmö FF hade inget spel att visa upp. Långbollarna och höjdbollarna blev ett tacksamt byte för Elfsborg, som med en poäng antagligen säkrade det allsvenska kontraktet. Och spelade bort Malmös gulddröm.

- Det ser ljusare ut, sade tränaren Anders Grönhagen försiktigt.

Dåligt spel

Det var en usel match på Malmö stadion. MFF orkade inte spela längs marken, komma runt på kanterna och få till ordentliga målchanser.

- Ju längre tiden gick desto desperatare blev killarna. Det var mest kamp, ett frenetiskt stångande och vi har inte varit i bästa form den senaste tiden, sade Prahl.

Allsvenske skytteligaledaren Peter Ijeh hade ett lobbskott i stolpens utsida. Det var allt. Och när dessutom anfallskamraten Niklas Skoog var avstängd, och inte fanns på planen med sitt bollhållande och vridande och passande, så fanns det inget konstruktivt alls i Malmös spel.

- Med Skoog på planen mot Elfsborg så kanske spelet blivit bättre. Men det är inte rimligt att Skoog och Ijeh ska fortsätta producera så många mål. Det krävs mer i ett topplag.

Sug efter något stort

När Prahl tog över Malmö så var hans intentioner att bygga ett lag säsongen 2002, ett lag för större uppgifter kommande år.

I mars trodde ingen på MFF i guldstrid. Men efter framfarten i maj/juni och topplacering kom suget efter något som inte hänt i Malmö sedan det glada 1980-talet.

Guldfeber.

- Ja, alla fick ju aptit på det. Och vi har fått ut väldigt mycket ur vårt lag i år. Men nu på höstkanten har vi kommit ur form och vårt spel har liknat det som MFF hade förra hösten. Det är för många spelare som är ur form, sade Prahl.

Han blickar redan framåt, mot nästa säsong.

- Vi har släppt in för många mål i år, nästa år måste vi släppa in tio mål färre.

Bo Harmby/TT