Frölunda kollapsade mot Brage

Nu väntar en superrysare i sista omgången

SPORTBLADET

GÖTEBORG (TT)

Det drar ihop sig till ett getingbo i toppen av superettan.

Inför sista omgången återfinns Enköping, Öster och Frölunda inom en poäng i toppen.

Samtidigt smyger Häcken tre poäng bakom och har häng på kvalplatsen.

Västra Frölunda låg tvåa i serien inför nästsista omgången. Men efter förlusten i tisdagens hängmatch mot Brage med 0-3 på hemmaplan har Frölunda halkat ned till tredje plats, vilket innebär kval om en allsvensk plats.

Öster, som samtidigt vann mot Brommapojkarna med 3-1, har samma poäng men snäppet bättre målskillnad. Enköping leder, en poäng före de två andra, och är tillsammans med Öster klara för allsvenskan i dagsläget.

Frölundas tränare Lars-Olof Mattson var givetvis besviken efter matchen.

Sämsta matchen på två år

- Det är inget att hymla med, resultatet är en besvikelse. Men en större besvikelse är insatsen. Så här dåligt har vi inte spelat någon gång tidigare under mina två år som tränare här.

Samtidigt var det jubel i Växjö.

- Nu har vi goda chanser att gå upp utan kval. Det är upp till oss själva, sade rutinerade Öster-spelaren Ludwig Ernstsson.

Frölunda visade varken vilja eller kvalitet mot bottenkrigande Brage. Dalalaget var bättre i allt och grep det sista halmstrået för att klara sig kvar i superettan. Visserligen hade Frölunda mycket boll men Brage stressade aldrig och deras kontringar var hela tiden farliga. Och det gick fort när de satte fart framåt.

I 35:e minuten gjorde Jörgen Sundström 1-0 sedan Frölundas högerförsvar gått bort sig vid mittplan. Sundström drev in mot mitten och satte bollen otagbart med ett lågt pressat skott i John Alvbåges högra hörn.

Sundström slog till - två gånger

Innan publiken knappt hunnit sätta sig efter pausvilan var Sundström framme igen. Han jobbade fram en hörna som han sedan själv nickade mellan benen på stackars Alvbåge när hemmaförsvaret stod och tittade på.

Redan här kändes matchen avgjord och den blev det definitivt när Sundströms anfallskollega Jimmy Rajala gled igenom och fastställde slutresultatet i slutminuterna.

- Vi tog den chans vi hade och spelade rätt fotboll i dag, tycker Brages tränare Roger Lundin.

Inför sista omgången är det rafflande i såväl toppen som botten. Ledaren Enköping är klara för minst en kvalplats. Vid vinst går de till allsvenskan. Frölunda och Öster utkämpar en målskillnadsaffär om den andra direktplatsen.

Bakom lurar Häcken som har chans på kvalplats men då måste Frölunda eller Öster förlora och Häcken vinna, dessutom ganska stort eftersom hisingslaget har sämre målskillnad än de andra två.

I botten kan Brage klara sig kvar, men det är tre tunga poäng upp till lagen ovanför strecket.

Jerker Edgren/TT