Sparka boll året runt - godtroget

SPORTBLADET

Varje år blir vi lika tagna på sängen, framför allt därnere i söder. Utan förvarning vräker snön ner, bilarna spinner på sina sommardäck och de stora elbolagen försöker hitta bortförklaringar till strömavbrotten. Att vi aldrig lär oss, säger vi unisont.

Och samtidigt har vi en fotbollssäsong som inte slutar förrän i november?

I går spelades de matcher mellan Öster- Brommapojkarna och Frölunda-Brage som skulle ha avgjorts i lördags. Om inte något kommit emellan, vill säga.

Närmare bestämt en och en halv decimeter snö kombinerat med nattfrost. Inget vidare underlag för dobbar och bara ben kan man tänka.

Att det kommer snö i Sverige i oktober är inget ovanligt. Varken SJ eller länstrafikbussarna törs ju lova att de kommer i tid - knappt ens att de kommer fram över huvud taget - under den här perioden. Man försvarar sig med att ropa force majeure och hela befolkningen suckar ilsket att "vädret väl inte kan komma som någon överraskning". Nej, det var just det.

Väldigt nära pennalism

Men klimatet till trots, vi räknar iskallt med att grabbar och tjejer i shorts och t-shirt ska ställa upp på att spela fotboll in i november? Med linimentet på benen som enda skydd mot kylan.

Såg ni tränaren som i sporten på tv under helgen stod och coachade sina sommarklädda lagmedlemmar - i en stor gosig jacka, mössa och halsduk? Måste väl ändå vara så nära pennalism man kan komma med hedern något så när i behåll.

Vill det sig riktigt illa spelar man i ett lag som måste kvala och då håller eländet på ända till den

9 november. Då är det ju snart dags att plocka fram adventsstjärnorna för att få lite värme i vintermörkret.

Man vill gärna tro att den långa fotbollssäsongen är ett påfund som kommit till på senare år. Likt elitserien i hockey som maler på ända fram till vårkänslornas april. Allt för att krama ut så mycket som möjligt i biljettintäkter.

Knappast lockande

Men historien visar att vi i fotbolls-Sverige var lika godtrogna förr.

Fotbollsboken från 1968 visar exempelvis att sista matchen i allsvenskan då spelades den 27 oktober. Meteorologiskt sett har hösten vid den tidpunkten för länge sedan kommit till Sverige, till och med till Malmö. Och med det betyder att dygnsmedeltemperaturen är fallande och ligger mellan noll och tio grader. Verkar det lockande att sätta på sig fotbollströjan?

Kanske ligger förklaringen i det avtal mellan Fotbollförbundet och Svenska Spel, där de sistnämnda förbinder sig att alltid ha objekt ute på spelmarknaden. Annars ser jag ingen rimlig förklaring till att lagens korta semester sprids ut över sommarmånaderna så att några lag alltid är i spel.

Att tävla med de utländska lagens löner är förstås omöjligt. Men nog vore en komprimerad fotbollssäsong ett starkt argument för att få fler stjärnor att spela i Sverige?

Kämpa på nu, Djurgården, Malmö, Örgryte, Göteborg och alla ni andra. Innan försäsongen drar igång har ni i alla fall ett juluppehåll.

Erika Strandell

ARTIKELN HANDLAR OM