Förbannelsen

Basebollaget och spelaren som inte kan vinna

SPORTBLADET

I finalen av amerikanska Major League Baseboll, World Series, ställs just nu spelaren som inte kan vinna mot laget som inte kan vinna. Samtidigt är det Kalifornienderby mellan två lag som många inte tycker borde vara i slutspel överhuvudtaget.

Anaheim Angels, mästare i American League, möter San Francisco Giants, vinnare av National League.

Att just Angels och Giants skulle nå finalen var det inte många som trodde, varken när säsongen inleddes i april eller när slutspelet började för några veckor sedan.

Foto: AP

Aanaheim Angels

Då: Laget från de södra delarna av Los Angeles-området ägs sedan några år av Disney. Nu hoppas man på ett lyckligt slut i årets slutspel.

Förr om åren har det talats om att en förbannelse vilat över änglarna. Serieledningar har tappats till höger och vänster. 1995 ledde man divisionen med 11 matcher, men Seattle hann ikapp på den sista speldagen och vann sedan även en skiljematch om slutspelsplatsen.

Tre gånger tidigare har Angels lyckats ta sig till slutspel, utan att vinna en enda slutspelsserie. Senast var 1986. Då lyckades laget med bedriften att tappa en ledning med 3-1 i matcher mot Boston Red Sox. I den femte matchen, på hemmaplan, ledde Angels med 5-2 i den nionde och sista inningen och var en enda strike från en finalplats. Ungefär som att ha 2-0 i set, 5-2 i game och 40-0 i egen serve i tennis.

Men pitchern Donnie Moore släppte in Boston i matchen igen. Angels förlorade och snart var laget utslaget. Långt värre blev Donnie Moores öde. 1989 begick han självmord. I det brev han lämnade efter sig nämnde han matchen som en orsak.

Nu: Angels slog sensationellt ut New York Yankees, i final fem av de sex senaste åren, i första omgången. Förlust i öppningsmatchen följdes av tre raka vinster för Anaheim. Scenariot blev det samma i ligafinalen mot Minnesota Twins. Efter en inledande förlust vann Angels fyra raka. Laget hade vunnit American League för första gången. Förbannelsen var bruten.

Laget är starkt offensivt, med spelare som Tim Salmon - som avgjorde den andra matchen mot Giants, Troy Glaus och Garret Anderson. Före slutspelet talades det om svaga pitchers och brist på slutspelsrutin. Men lagets pitchers har långt ifrån gjort bort sig.

San Francisco Giants

Då: I augusti 1957 tillkännagav San Franciscos borgmästare att staden fått ett eget lag - de niofaldiga mästarna New York Giants skulle flytta västerut. Samtidigt flyttade Brooklyn Dodgers från New York till Los Angeles. Tidigare hade den amerikanska idrotten dominerats av östkustlag.

På den tiden var Wille Mays Giants stora stjärna. I dag är det Barry Bonds som dominerar. Han må vara butter och otrevlig mot media, fans och lagkamrater, men slår home runs som ingen annan. I fjol överträffade Bonds Mark McGwires tre år gamla rekord när han slog fantastiska 73 frivarv under säsongen. Bonds har dock haft det svårare i slutspelet, både med Giants och med sitt gamla lag Pittsburgh Pirates. Fem gånger tidigare har han varit i slutspel. Resultat: En enda home run.

Nu: Giants lyckades komma tillbaka efter en dålig start mot Atlanta Braves i den första omgången av slutspelet. Ett underläge med 2-1 i matcher vändes till seger. I finalen av National League, mot S:t Louis Cardinals, gick det lättare. Giants tog initiativet när man vann de två inledande bortamatcherna. Efter fem matcher var laget i World Series för första gången sedan 1989.

Även då var det derby - mot Oakland Athletics. Giants förlorade, men finalen är framförallt ihågkommen för den jordbävning som drabbade San Francisco just som den tredje finalmatchen skulle börja. Ingen skadades inne på stadion, men finalen fick skjutas upp i tio dagar.

San Franciscos främsta vapen i jakten på en World Series-titel är sluggern Bonds, som äntligen blivit en gigant även i slutspelet. Hittills har det blivit tio träffar, varav sex varit home runs. Andra stjärnor i Giants starka lag är JT Snow - matchvinnare i första matchen mot Angels - och Kenny Lofton.

Per Johansson ([email protected])