”Vi är trötta på att bli diskriminerade”

Homosexuella idrottare: Upp till bevis

SPORTBLADET

Det var mötet som homosexuella idrottare längtat efter länge - äntligen fick de RF att lyssna.

Budskapet var solklart:

- Vi homosexuella är trötta på att bli diskriminerade, sa handbollsdomaren Peter Mattias Jansson.

Foto: PETER KJELLERÅS
Peter Mattias Jansson tillsammans med Lennart Karlberg.

Idrott ska vara till för alla. Oavsett ras, religion, ålder, kön, nationalitet, fysiska och psykiska förutsättningar. Så står det i Riksidrottsförbundets verksamhetsidé. Sexuell läggning nämns inte. Än så länge.

Peter Mattias Jansson från Nätverket för homosexuella idrottare träffade i går Riksidrottsförbundets generalsekreterare Lennart Karlberg för samtal om de homosexuellas situation i idrotts-Sverige.

Första steget

Efter att ha stampat på samma ställe under en lång tid utan att få låna politikernas öra togs i går ett första steg i rätt riktning. Det var båda parterna överens om efter mötet.

- Vi vill göra idrottsrörelsen medveten om att det finns homosexuella inom idrotten. Riksidrottsförbundet och alla specialförbund måste aktivt jobba mot homofobi och diskriminering på grund av sexuell läggning inom idrotten, säger Jansson.

Lennart Karlberg var positiv efter mötet och kommer ta upp ämnet till diskussion vid nästa styrelsemöte den 22 november.

- Vi hade ett bra samtal där den första officiella kontakten togs. Det är en viktig fråga de tar upp och det finns inte tillräckligt med utbildning och kunskap om homosexualitet inom idrotten i dagsläget. Debatten är tämligen färsk. Vi ska arbeta för en förändring.

- RF har lyssnat på våra synpunkter. Det är ett enormt steg framåt bara att få ha suttit mer och pratat om ämnet. RFSL har försökt få igång en debatt hur länge som helst men först nu har allt tagit fart. Nu är det upp till bevis. RF måste visa att det inte var tomma ord utan att något kommer ske, säger Jansson.

Nätverket vill att

Johanna Garå