Äntligen fullträff för Joachim Johansson

Första segern på ATP-touren

SPORTBLADET

STOCKHOLM

Då, ett ben som var på väg att ruttna i handen och en tenniskarriär som såg ut att gå mot ett allt för tidigt slut.

Nu, karriärens första seger på ATP-touren, 6-3, 6-3, mot Albert Portas och Joachim Johansson är vidare till andra omgången av Stockholm Open.

- Det känns väldigt skönt att få vinna, även om spelet inte var på topp.

På centercourten kämpade Sveriges största tennisstjärna, Thomas Johansson, för att hålla sig kvar i turneringen. Samtidigt på banan bredvid tog en annan Johansson, nämligen Joachim, sin största seger hittills i karriären.

Han, som tidigare fått hjälp in i turneringen genom så kallade wild card, fick den här gången ta vägen in via kval. Och resultatet kunde i efterhand inte bli bättre.

- Jag gillar att spela mycket och det är klart att det har hjälpt mig, sade Johansson.

Det var en vinst många trodde skulle kommit för länge sedan. Joachim Johansson, son till före detta Davis Cup-spelaren Leif Johansson, har setts som en av Sveriges stora tennistalanger.

Karriären i fara

Men karriären höll på att få ett abrupt slut när han förra året fick problem med handleden.

- Det började under våren, jag kände av skadan när jag tränade och undersöktes av läkare.

Beskedet var dystert. Vatten i handleden gjorde att benet i handen kunde vara på väg att ruttna.

Skadan var av samma art som en annan lovande tennissvensk, Björn Rehnquist drabbats av.

- Skillnaden mellan Björn och mig var att hos honom tvingades man ta ben från höften och ersätta det skadade benet i handen.

Tung tid

Hos Joachim Johansson upptäcktes skadan i tid men det var tungt ändå.

- Jag tvingades byta gips varannan vecka och röntgade handen en gång i månaden. Dessutom tvingades jag ha en skena i armen.

Var du orolig över att karriären kunde vara över?

- Det är klart att tanken kommer över en, om jag hade tvingats ta ben från höften är det bara 50 procents chans att man kan röra handleden.

Efter att varit borta i nästan ett halvår kunde han göra comeback hösten 2001. Och nu är "Pim-Pim" tillsammans med Andreas Vinciguerra den ende svensken som nått andra omgången i Stockholm Open, där han nu möter fransmannen Fabrice Santoro.

- Jag vet att spelar jag på min högsta nivå har jag chans att besegra de flesta i den här turneringen, målsättningen med tennisen är ju att bli världsetta.

Tobias Österberg/TT