Roberto Mancini – inte längre i Svennis skugga

Kristina Kappelin: Eleven behöver inte någon lärare längre

SPORTBLADET

Francesco Totti och Enrico Chiesa i all ära.

Men den verkliga huvudrollsinnehavaren inför söndagens derby i Rom är Lazios tränare Roberto Mancini. Svennis Erikssons forne elev tycks inte behöva någon lärare längre.

Tack vare hans effektiva arbete med spelarna, är Lazio favorit i helgens stora utmaning. Och detta trots att Roma sopade ut Lazio i det senaste derbyt med 5–1.

Lazio ligger just nu fyra i ligan med 10 poäng, efter Milan, Inter och Bologna. Snäppet nedanför kommer Roma på nio poäng. Båda huvudstadslagen har gjort en spektakulär återhämtning efter en katastrofartad ligastart.

Men Lazio är fräschare, har mer att vinna och mindre att förlora.

Den främsta orsaken till Lazios nyvunna livskraft är enligt samstämmiga vittnesmål Roberto Mancini.

Lazios huvudägare Sergio Cragnotti skrev ett tvåårskontrakt med honom i maj, men varnade både Mancini och spelarna för att sötebrödsdagarna är slut.

Lazio är en av de klubbar som jobbar vidare i serie A mot alla ekonomiska odds. Cragnotti måste sälja spelare för att skrapa ihop pengar och i början av säsongen genomförde han två lika nödvändiga som smärtsamma affärer. Alessandro Nesta lämnade Lazio och gick till Milan. Hernan Crespos nya destination blev Inter.

Svagare lag – på pappret

Därmed fick Lazio pengar i kassan. Tränaren fick ett svagare lag att arbeta med. På pappret. För Mancinis styrka är att han är realist. Han gråter inte över spilld mjölk utan arbetar hårt med de spelare han har tillgängliga. Han kräver mycket, men inte det omöjliga och följer var och en av sina mannar med samma noggrannhet. ”Vi har alla samma möjligheter att spela och därför känner vi oss alla betydelsefulla”, säger till exempel Martin Lucas Castroman.

Argentinaren är bara en av flera spelare som verkar pånyttfödda efter Roberto Mancinis intåg. Genom att ta alla på allvar, har han byggt upp en ny laganda. Många i klubben säger att mentaliteten inte har varit så positiv sedan Eriksson försvann.

Men Mancini vill inte gärna bli jämförd med sin ”professor”. Han erkänner att Svennis framför allt inspirerat honom i det psykologiska arbetet med spelarna. Men Mancini vill skapa ett offensivare Lazio och han är taktiskt mer flexibel. Till skillnad från sin läromästare måste Mancini rätta mun efter matsäck och vara väl förberedd på förändringar.

Hittills har Mancinis positiva hållning och realism fungerat över förväntan. De italienska proffstyckarna öser lovord över hans entusiasmerande Lazio. Flera av dem har påpekat att lagets enda svaghet är anfallet.

Men i söndags återvände Enrico Chiesa efter en drygt ett år lång skada och gjorde två mål under den kvart han fick spela. Ännu ett potentiellt trumfkort i Mancinis ficka.

Ingen förödmjukande säsong

Roberto Mancini själv är noga med att inte ta ut några segrar i förskott. Ligan är lång och han riskerar att förlora fler spelare för att Cragnotti ska få klubben på fötter ekonomiskt.

Men någon förödmjukande säsong kommer det inte att bli för Lazio. Det känns i luften.

Mancini har redan vunnit en plats bland den nya generationen tränare som förhoppningsvis kan ge italiensk fotboll en ny kick. Det behövs nya idéer men säkert också ett nytt förhållande mellan tränaren - ”il Mister” som italienarna alltid kallar denna mytiska figur - och spelarna. Man hisnar när man hör Lazios försvarare Paolo Negro påpeka hur skönt det är att spelarna får dua tränaren och hur det underlättar dialogen. Kanske en tankeställare för Romas erkänt argsinte och diktatoriska Fabio Capello, Juventus arroganta Marcello Lippi och varför inte landslagets Giovanni Trapattoni.

Kristina Kappelin ([email protected])