Två snabba mål knäckte HV 71

Modo spräckte HV:s svit

SPORTBLADET

JÖNKÖPING

På torsdagen sprack sviten.

Det blev "bara" tolv matcher i rad utan förlust under ordinarie matchtid, den bästa serieinledningen någonsin i elitseriens historia, för HV 71. Den 13:e matchen blev olycksmatch för HV - men desto mera lyckad för Modo som vann med 4-1 i Jönköping.

- Det var på tiden, sade Modotränaren Jim Brithén efteråt.

Han gladdes dels över säsongens första bortaseger, dels över att man äntligen lyckats besegra det HV 71 som Modo förlorade alla fyra mötena mot förra säsongen och åkte dit på hemmaplan också den här hösten.

Modo vann rättvist. Laget manövrerade förvånansvärt enkelt ut ett HV 71 som hade förfärligt svårt att skapa riktigt vassa målchanser. Och som när chanserna väl dök upp hade minst lika svårt att träffa målet.

- Vi fick väl den här matchen ungefär dit vi hade hoppats, konstaterade Jim Brithén.

- Givetvis tar man inte ut någonting i förskott när man åker till bortamatch mot serieledarna. Men samtidigt kände vi oss inte på något sätt chanslösa på förhand, hemma i Kempis senast var det ju helt jämnt innan HV avgjorde i sudden.

Wernblom punkterade

Modos finländske målvakt Juuso Riksman var strålande. Han spelade stabilt, med stor auktoritet och överglänste i den här matchen klart HV:s landslagsmålvakt Stefan Liv. Riksman är inte uttagen i Finlands trupp till Karjala Cup i november, men visade definitivt landslagstakter på torsdagen.

Två Modomål på 27 sekunder i första perioden betydde att segergreppet var kopplat.

Magnus Wernbloms 0-3 halvminuten in på slutperioden betydde att det definitivt var avgjort.

- Ett typiskt exempel på hur den här matchen utvecklade sig, sade HV-tränaren Harald Lückner. Vi hade en jättechans i första bytet i slutperioden, men missade. Och i anfallet efter åker Modo upp och gör sitt tredje mål.

Blek tredjeperiod

HV-tränaren var inte speciellt missnöjd, trots förlusten.

- Spelmässigt var vi klart bättre än i flera tidigare matcher. Modo spelade bra i kväll, var vassare framför mål. Vi har haft marginalerna med oss flera matcher tidigare, nu gick de lite emot och då kom den där första förlusten vi förstås visste skulle komma förr eller senare.

Kalle Sahlstedt, nyuttagen finländsk landslagsman tillsammans med Jani Hassinen, fortsätter att plocka poäng. Han gjorde enda HV-målet i en blek slutperiod när den officiella skottstatistiken visade tre HV-skott framåt - i ett läge där man alltså skulle försöka jaga i fatt.

TT