- Nu ska vi inte kunna missa

Målskytten Elmander vågar tro på guld

SPORTBLADET

Djurgården låg under, Djurgården var pressat, Djurgården behövde en spelare som kunde lösa upp knutarna.

Det är därför de hyrt en.

- Nu ska vi inte kunna missa guldet, säger Johan Elmander.

De spelade Ulf Lundell i Djurgårdens omklädningsrum i går kväll, men de nasala refrängerna överröstades av andra ljud:

- Nästan"

- Nära"

- Om inte"

Blåränderna är nu så nära Lennart Johanssons pokal att de känner hur den (pokalen, inte Lennart) luktar. Men efter en kvart av matchen mot Gif Sundsvall såg det inte alls ut så. Öyvind Svenning kanonskallade in en fin frispark från Tom Kåre Staurvik, 0-1, och plötsligt handlade det inte längre om pokaler för Djurgården.

Det handlade om kamp.

- Vi blev skärrade av målet, vi började tänka, men ju mer tiden gick ju mer laddade blev vi. Sedan lyfte vi oss tio minuter före paus, säger Johan Elmander.

Så dags såg matchen mer ut som krig än som fotboll. Giffarna kontrade, Cain Dotson var vass och djurgårdarna slet för att få igång sitt varierade spel, som bara trögtuggade med korta passningar som inte ledde någonstans.

"Bolljäveln skulle in"

Djurgården behövde en öppning, något att hänga upp sitt självförtroende på.

Det är därför de hyrt Johan Elmander, 21.

Efter ett anfall som inletts av Rehn och Dorsin på vänsterkanten skulle väldige mittbacken Marko Tuomela rensa. Precis då klev en holländsk holmalundare in i handlingen.

- Jag får ut ett ben och täcker bollen, så den studsar i stolpen. Sedan vet jag inte riktigt vad som händer, det är något gruff där framme med Babis (Stefanidis) tror jag. Så ser jag bollen och då trycker jag till, bolljäveln skulle bara in.

Inget vackert mål

Johan Elmander ler.

- Det var inte snyggt, men sånt står inte i historieböckerna.

Låt oss då försäkra oss om att det står i Sportbladet. Elmanders kvitteringsmål var inte vackert - men det var förmodligen ett av de viktigaste mål han gjort.

- Det var skönt att få det före paus, det var det. I andra halvlek så är det ju ett helt annat lag som kommer ut, säger han.

Djurgårdens två-tre inledande minuter av den halvleken är bland det grymmaste som setts på en svensk fotbollsplan i år. Det var inte så distinkt, men tempot var tillräckligt för att ge X2000 komplex.

"Allt klaffar"

Gif Sundsvall gick på knäna, Djurgården gick på knock. Och när Stefan Rehn tryckte in 2-1 var det avgjort.

- Mittfältarna gjorde ett otroligt grovjobb, och så fick Stefan göra målet också. Det var gott. Allt klaffar, det känns ruskigt skönt, säger Elmander.

Efter slutsignalen badade Stadion i gult, blått, rött och en stolthet av det skimrande slaget. Inte en guldfest, men nära.

- Vi är en bra bit på vägen, verkligen, men Malmö har fortfarande chansen att gå om oss. Vi får festa lite och smälta det tills i morgon.

När Johan Elmander säger det där står han i en kal korridor, med en supporterhalsduk om halsen. På måndag kan han vara svensk mästare, och han vet om det.

- Vi får väl hålla på AIK. Det känns som att de klarar det, de har ett starkt lag, säger han.

Och om ni skulle missa guldet nu"?

- Då vet jag inte vad som händer. Då får vi gräva ner oss.

Johan Elmander skrattar, som bara en kan skratta som vet vad han kommer att gräva för något.

Inte djurgårdare.

Men guld.

Elmanders 4 fullträffar i allsvenskan

Simon Bank

ARTIKELN HANDLAR OM