Öster tillbaka i allsvenskan

18-åring matchhjälte

SPORTBLADET

Det handlar om en fint och en spark han aldrig kommer att glömma.

Om en historisk bredsida.

18-årige inhopparen Anton Axelsson sköt Öster tillbaka till allsvenskan.

- Det här går knappt att beskriva. Det var ju inte så länge sedan jag satt i knät med morfar på Värendsvallen och såg Öster spela, säger matchvinnaren efter 2-0 mot Café Opera.

Stockholms Stadion låg i stort sett öde men arenan var långt ifrån knäpptyst, Östers East Front hade smyckat delar av ena långsidan i rött och blått, 500 tillresta supportrar sjöng från start till mål - och exploderade när klockan tickat fram till 15.47 på lördagseftermiddagen.

Öster är tillbaka.

Lysande färgkort 2002

Den fyra år långa, mörka tiden i en tillvaro som stavas elitfotbollens bakgård är över, de svarta bilderna från raset 1998 har bytts mot lysande färgkort 2002.

Tonåringen Anton Axelsson - som hade skjutit tre mål i årets serie - trodde knappt det var sant. I ett febrigt, rusigt, överlyckligt omklädningsrum stod han i bar överkropp med en skimrande guldhatt och pratade i små ord om ett stort mål. Finten och bredsidan i den 83:e minuten fastställde 2-0 till Öster, säkrade seriesegern, och avancemanget.

- Jag minns knappt vad som hände, mer än att jag fick bollen med ryggen mot mål och kom runt min försvare. Sedan fintade jag målvakten, drog bollen från vänster till höger, och bredsidade dit den.

I den 64:e minuten hade Johan Mattsson dundrat in 1-0 på en internationellt hårt skruvad frispark, men ingen i Öster kände lugn.

- Det var så mycket tid kvar då och vi spelade inte riktigt bra. Det är klart att man var orolig, säger Mattsson.

Ludwig nästan grät

Lagkaptenen Ludwig Ernstsson nästan grät när allt var klart.

- Det finns så mycket tradition kring det här laget och jag har verkligen längtat efter att få vara med och spela upp Öster. Jag har aldrig lyckats vinna någon serie någonsin - så det här är otroligt stort.

Runt om i Växjö-trakten rann det tårar ur ögon på ärrade farbröder som minns det som byggdes i mitten av 1900-talet, som kan berätta om epokbärare som Stig och Tommy Svensson, om bröderna Ravelli, om familjen Bild, om de 30 allsvenska säsongerna, om gulden 1968, 1978, 1980, 1981.

De stora festerna är tillbaka på Värendsvallen - efter en svängdörrsmatch i värsta Western-anda.

- Vi spelade inte speciellt bra, men allt är förlåtet en sån här dag. Det ska bli en ära att leda det här laget i allsvenskan - jag hoppas verkligen att vi tagit oss upp för att stanna, sade Öster-tränaren Jevgenij Kouznetsov.

Anders Burström/TT