Enköping klarade sig - trots förlust

I allsvenskan för första gången efter nervös väntan

SPORTBLADET

Enköping förlorade matchen men vann kampen om uppflyttning och är klart för nästa års allsvenska.

Efter slutsignalen följde några minuters nervös och mycket tyst väntan. Sedan bröt det stora jublet ut när beskedet kom att Västra Frölunda förlorat.

Det var rafflande in i det sista på Rambergsvallen i Göteborg. Med matchens sista spark stänkte Henrik Dahl in en frispark i krysset, vilket gav Häcken segern med 4-3. Därmed var Enköping tvungna att hoppas på att Trelleborg höll sin 2-1-ledning mot Frölunda.

Några av spelarna gick omkring för sig själva på gräsmattan, andra samlades kring lagledarbänken där en mobiltelefon med kontakt med Skåne tilldrog sig det största intresset.

Jubel med stort J

Och några minuter senare bröt Jublet med stort J ut. Spelare och ledare skrek ut sin glädje och sprang bort till den medresta klacken och tog emot folkets jubel.

- Det var en konstig känsla direkt när det var klart, berättar Peter Lenell, tränare för Enköping.

- En enorm glädje att vi är klara men samtidigt var jag besviken över att förlora, det gick liksom inte att skaka av sig förlusten direkt.

Häckens vinst var annars välförtjänt. Enköping började visserligen bäst och tog ledningen genom Jens Gustafssons något slumpartade frisparksmål. Därfter hade bortalaget bud på fler mål men så småningom tog hemmalaget över. Jonas Axeldal kvitterade innan halvtidsvilan.

I andra fortsatte Häcken, som behövde vinna och det stort för att ha chans på kvalplatsen, att trycka på. Ett turligt 2-1 av Axeldal följdes av 3-1 genom Dulee Johnsson.

Hollsten utvisad

Mellan målen hade dock hemmalaget fått Ulf Hollsten utvisad, vilket förmodligen blev Häckens fall. Ytorna blev stora bakåt när de försökte göra fler mål och Enköping kunde gå ikapp genom Peter Berggren och Nichlas Norell innan Henrik Dahl avgjorde till hemmalagets fördel.

- Jag tänkte att sätter dem den här är det f-n inte sant, och s å gjorde dem det, säger Peter Lenell.

- Vi gjorde ingen bra fotbollsmatch men vi har gjort en bra säsong, tycker han.

En av förgrundsfigurerna i Enköping är mittfältskämpen Peter Berggren med långt förflutet i Hammarby.

- Det känns fantastiskt just nu, säger han och berättar att han ser fram mot matcherna mot Hammarby nästa säsong.

- Ja, det ska bli oerhört kul att komma tillbaka till Söderstadion och få känna stämningen där igen.

Jerker Edgren/TT