Färjestad vann seriefinalen

Säsongens bästa insats fällde serieledarna

SPORTBLADET

Serieledaren HV 71 på besök.

Då svarade Färjestad för säsongens bästa insats.

- En mycket bra match från vår sida. Jag är mer än nöjd, säger Färjestads assisterande tränare Tommy Samuelsson efter 4-2-segern i Karlstad.

Att det var seriefinal i Löfbergs Lila Arena märktes tydligt. Det var kamp över hela banan, lite småfula närkamper och en del efterslängar - men det var också riktigt bra hockey för publiken, speciellt i första perioden.

Supertalangen Pär Bäcker satte snyggt ledningspucken för Färjestad redan i fjärde minuten. HV replikerade nästan omedelbart genom Richard Pavlikovski efter bra spel i numerärt överläge.

Jönssons första mål för säsongen

Jörgen Jönsson gav sedan Färjestad ledningen åter. Landslagscenterns första mål för säsongen var ett typiskt slumpmål där Per Hållbergs inspel letade sig igenom en drös av spelare framför Stefan Liv i HV-målet innan den hittade Jönssons klubba.

- Kanske hade vi lite tur som var i ledningen efter första perioden. Jag tycker att HV hade mer öppna chanser än oss, menar Tommy Samuelsson.

I andra perioden stod spelet länge och vägde innan Mats Trygg skickade in viktiga 3-1 för Färjestad med en isare. Trygg var en matchens förgrundsfigurer med ett mål och två målgivande passningar.

HV missade ett gyllene läge i mellanakten när två FBK-spelare satt i utvisningsbåset.

- Några spelare fick dra ett tungt lass både i numerärt överläge och underläge. Vi fick det inte att stämma. Något man annars borde kunna kräva på den här nivån, konstaterar Harald Lückner när gästernas bristfälliga powerplay kom på tal efter matchen.

Två finallag? Mycket möjligt

Dieter Kalt avgjorde matchen med sitt 4-1-mål i mitten av sista perioden.

Visserligen reducerade alltid lika duktige Johan Davidsson för HV men Färjestadssegern var aldrig hotad.

- Om det här var två finallag? Det kan mycket väl vara så, säger Tommy Samuelsson, assisterande tränare i Färjestad.

Visst kan det vara så. Även om HV bara hittade rätt två gånger bakom Sinuhe Wallinheimo i FBK-kassen visade Jönköpingslaget kvaliteter som definitivt kommer att räcka långt, även i ett slutspel.

Det samma gäller för Färjestad. Efter en småknackig inledning har Karlstadslaget hittat tillbaka till den vinnartrend som laget åkte på under hela fjolåret.

Fortsätter Sinuhe Wallinheimo sitt storspel i målet kommer FBK garanterat att förbli ett topplag under hela vintern. Noterbart är också att Färjestads Pär Bäcker fortsätter att övertyga stort. Grumssonen visade på nytt att han aspirerar på en plats i Tre Kronor.

ARTIKELN HANDLAR OM