Djurgården krossade Brynäs

Brynässpelarnas självförtroende bortraderat

SPORTBLADET

Ett lag utan självförtroende mot ett som fick massor.

Djurgården lekte sig till seger 7-1 (2-0, 4-1, 1-0) mot Brynäs.

- Vi var riktigt bra - men det syns att det sitter i skallarna på brynäsarna, sade Björn Nord, backen som själv gjorde två mål och två målgivande passningar.

All vår början bliver svår.

För Brynäs i Globen på lördagen blev det för svårt de första fyra minuterna.

Djurgården skrinnade runt som de ville och gästerna från Gävle fick knappt låna pucken förrän det stod 2-0 på resultattavlan.

- Det var viktigt att vi fick in några puckar i början eftersom vi haft det lite svårt med målskyttet i år, säger Björn Nord.

Backen var själv inblandad i fyra av Djurgårdens sju mål:

* Det första kom efter knappt tre minuter då 29-åringen snyggt skottpassade till Mikael Johansson, vars styrning gick rakt upp i luften och dalade i mål via stolpen.

* Nord ökade bara 47 sekunder senare på till 2-0, då han fick fyra försök på sig att överlista Brynäs övergivne burväktare Jamie Ram.

* I inledningen av tredje perioden var Nord med i förarbetet till Fredrik Lindquist 3-0-mål.

* Den hårdskjutande högerskytten avgjorde definitivt matchen när han kanonsköt 6-1 i power play i mitten av mittperioden.

Björn Nord hade gjort fem poäng på 13 matcher i elitserien innan lördagen - då gjorde han alltså fyra poäng på 21 minuter.

- Vet inte när jag gjorde fyra poäng i en match senast...kanske under slutspelet 1998, funderade Nord efteråt.

Nord, Djurgårdscoachen Niklas Wikegård och Brynäs ansatte tränare Esko Nokelainen var alla eniga om tre saker:

Att starten avgjorde matchen, att Djurgården var riktigt bra och att Brynäs är inne i den djupaste av formsvackor.

Björn Nord lät nästan lite medlidande när han kommenterade motståndarnas hängande huvuden:

- Det syns att det sitter i skallarna. Jag minns att vi förlorade med 1-6 mot Brynäs på försäsongen. Nu går det inte att jämföra träningsmatcher och elitseriematcher, men ändå...

Brynäs har nu förlorat tio av de elva senaste elitseriematcherna. Det har gjort att samtliga spelare verkar sakna den viktigaste egenskapen en elitspelare har - självförtroende.

Det gör att ingenting fungerar. Inte power play, inte box play, inte anfallsspelet och inte försvarsspelet.

Dessutom svek målvakten Jamie Ram mot Djurgården. Efter två tavlor på 15 sekunder i mitten av mittperioden blev han utbytt mot unge Johan Asplund. Ram tappade först pucken bakom eget mål till 1-4 och släppte sedan en retur rakt ut till 1-5.

- Brynäs har en hel hög med begåvade spelare. Men de hade otur och mötte ett väldigt bra Djurgården, säger Niklas Wikegård, själv född och uppvuxen i Gävle:

- Men jag har aldrig varit brynäsare även om jag har spelat där - jag är godtemplare.

Finländaren Esko Nokelainen håller dock sitt Brynäs högre än Gävle GIK:

- Jag älskar det här laget. Därför vill jag inte säga något om enskilda spelare, vi vill analysera den här matchen inne i omklädningsrummet, sade Brynästränaren.

Lars Markusson/TT

ARTIKELN HANDLAR OM