Revanschsuget Frölunda vann

Körde över Linköping i första perioden

SPORTBLADET

Frölunda var ute efter revansch för den senaste förlusten mot Leksand.

Det gick ut över Linköping. Efter första perioden ledde Frölunda med 5-1, och matchen var i princip över.

- Där fick vi oss en riktig läxa, sade Linköpings tränare Mats Weiderstål.

Nu blev inte segern så stor som den såg ut att bli i den första perioden. Linköping kom tillbaka och hyfsade till siffrorna. Det blev ändå en säker Frölundavinst med 8-5 (5-1, 1-3, 2-1).

- Att vi kom tillbaka berodde mer på att Frölunda blev övermodigt och slappande av än att vi var bra, sade Mats Weiderstål.

Spel mot ett mål

Frölunda startade matchen i ett rasande tempo och Linköping hade all möda i världen att hänga med. Långa stunder var det spel mot ett mål.

Bäst av alla startade Jonas Johnsson. Tillsammans med kedjekamraterna Jonas Esbjörs och Niklas Andersson visade han det övriga laget vägen. Det var också Jonas Johnsson som svarade för de två första målen.

- Vår första period är nog den klart bästa hittills på säsongen, sade Conny Evensson.

Mats Weiderstål fortsatte att berömma Frölunda efter matchen.

- Tillsammans med Färjestad har Frölunda det klart mest konstruktiva spelet just nu. I dag var det bättre än oss i allt, de var snabbare, passningssäkrare och hade betydligt bättre vilja.

När Jari Tolsa i mitten av den andra perioden via stolpen gjorde 6-1 efter klapp-klapp-spel i hela ungdomskedjan trodde nog de flesta på läktarna att Frölunda var på väg mot en tvåsiffrig seger.

Frölunda-spelarna slappande av

Men på mindre än tre minuter mot slutet av perioden kunde Linköping reducera till 4-6, och då var det inte mycket som stämde för Frölundaspelarna.

- Men, vi spelade ändå inte bra. Våra mål var mer frukten av att Frölunda slappnade av. Jag kände det inte som vi hade segern inom räckhåll ens där, sade Weiderstål.

I tredje perioden tog sig Frölunda samman och kunde öka ut sin ledning genom att vinna perioden med 2-1.

- Även om vi släppte Linköping till bara två måls underläge blev det aldrig darrigt i vårt lag. Det var viktigt att vi gjorde ytterligare mål så att Linköping inte kom närmare, sade Conny Evensson. Hade de kommit till uddamålsunderläge kunde det ha blivit nervöst.

Att det blev så mycket som 13 mål i matchen berodde till en del på bra skytte, men också på att ingen av målvakterna hade någon av sina bättre dagar.

Normalt så starka Mikael Sandberg och Fredrik Norrena såg stundtals riktigt darriga ut. Till Mikael Sandbergs försvar ska dock säga att han inte någon större hjälp av sina backar i den första perioden.

Leif Brändström/TT