Sandviken vann World Cup efter 27 års väntan

Besegrade ryska Vodnik i finalen

SPORTBLADET

- Äntligen! Den här segern har hela Sandviken väntat på i 27 år. Jag hade nästan börjat tro på att det var omöjligt för mig att få vinna i Ljusdal, sade Sandviken AIK:s tränare Anders Jakobsson sedan SAIK besegrat ryska storfavoriterna Vodnik i finalen i World Cup i bandy med 3-2 (2-1).

- Jag har förlorat fem-sex finaler i Ljusdal som spelare och har även upplevt några svidande finalbakslag som ledare. Men nu känns det helt fantastiskt.

- Vilken insats av grabbarna - iskyla och disciplin samtidigt som alla gav allt i alla situationer ute på isen, berömde Anders Jakobsson sedan SAIK lyckats utradera sitt Ljusdals-spöke.

Sandviken vann den första upplagan av bandycupen i Ljusdal. Men sedan dess har det varit stört omöjligt för stålmännen att kliva upp på segerpallen.

Andersson matchvinnare

- Det såg ju länge mörkt ut i årets cup också. Efter förlust med 2-3 i inledningsmatchen mot Edsbyn var det nog många som räknade bort oss. Men vi samlade ihop oss och bestämde oss för att vi skulle ge allt för att ta hem den här åtråvärda cupsgern, sade matchvinnaren Stefan Andersson.

Stefan hade bara prickat in ett mål tidigare under cupen - men i finalen lossnade det rejält.

- Jag lyckades först trycka in 2-1 på hörna och sedan fick jag en drömträff när jag fick ett fint djupledspass från Gustav Björkman. Det var en härlig känsla att se bollen som betydde 3-2 i nättaket, sade Stefan Andersson.

Vodniks snabba och starka skridskoåkare hade satt rejält med respekt i sina motståndare under turneringen. Och det var nog ytterst få i Ljusdal som vågade satsa sina slantar på Sandviken tipset inför finalen.

Mödosam väg till finalen

- Vi visste vad vi hade att vänta. Vi satsade allt på att hålla ihop försvaret och inte försöka jaga runt efter Vodniks snabbskrinnare. Även när Vodnik fick ett tidigt ledningsmål förivrade vi oss inte, utan vi jobbade hela tiden lugnt och metodiskt. Och det räckte långt i dag, summerade Stefan Andersson.

De regerande svenska mästarna hade en mödosam väg fram till finalen -efter förlusten med 2-3 mot Edsbyn blev det två knappa segrar i gruppspelet över ryska Neftayannik och Hammarby.

Kvartsfinalen mot Edsbyn blev en riktig nattrysare. Saik lyckades kvittera på övertid till 2-2 och vann sedan på straffar. Lika tufft blev det i semifinalen mot Västerås SK. Sandviken vann än en gång på straffar och än en gång lyckades Saik besegra Västerås i en stor final - senast blev det 8-4 i SM-finalen på Studenternas.

Kjörling briljerade i målet

- Det har blivit en skön vana, sade Saik-målvakten Daniel Kjörling, som blev stor matchhjälte i finalen då han avvärjde flera frilägen.

- Kjörling var svår att överlista i dag, jag hade flera fina lägen, men lyckades inte få in bollen. Närmast var ett skott i ribban. Det känns lite bittert att förlora den här finalen. Det var vi som förde spelet och skapade mest framåt. Saik låg mest o ch lurade på kontringschanser - och det gjorde man bra, tvingades Michail Svesjnikov konstatera efter förlusten. Svesjnikov som efter åtta års spel i Ljusdal återvänt hem till Ryssland och är en av stjärnorna i hårdsatsande ryska mästarlaget Vodnik från Archangelsk.

- En mycket stark insats av Saik. Inte minst för att de fick klara sig utan flera skadade nyckelspelare i finalen. Men det märkes inte ett dugg i försvarsarbetet. Det går ju ruskigt fort när ryssarna sätter upp farten, men man lyckades ändå bemästra händelserna på plan. Det här är bra för oss - nu har ryssarna fått lite att tänka på inför kommande landskamper och VM-spel, sade svenske förbundskaptenen Kenth Hultqvist, som såg rätt nöjd ut efter Sandvikens överraskande finalseger.

Ove Byström/TT