Thailändsk segrare i Stockholm Open

Srichaphan besegrade Rios i finalen

SPORTBLADET

Han har haft ett tennisår över alla förväntan, på söndagen kom ytterligare en framgång för Paradorn Srichaphan.

Seger i finalen i Stockholm Open, mot Marcelo Rios, Chile med 3-1 i set, 6-7 (2-7) 6-0, 6-3, 6-2.

För Srichaphan var det andra titeln under en säsong som verkade osannolik inför årets början.

- Allting har fallit på plats för mig i år, inför nästa säsong hoppas jag kunna sluta omkring nummer 15 på rankinglistan, sade thailändaren.

Där är han nästan redan.

Han har under året klättrat från en undangömd placering kring 100-strecket till 23:e inför Stockholm Open. Söndagens seger ger honom ytterligare en skjuts uppåt.

Söndagens final blev dock aldrig så spännande som arrangörerna - eller publiken hoppats på. Det bidrog Marcelo Rios till, men inte på det sättet hans supportrar på läktaren hade velat se.

Efter att vunnit första set efter tiebreak, tappade han sin serve i andra fram till 2-0. Och det blev också början till slutet.

Vann setet blankt

För lika magiskt som Rios spel är när han är koncentrerad och motiverad, lika tragiskt är det när inspirationen saknas.

När motivationen saknades vann han också blott tre bollar i resten av setet.

- Jag var trött och mentalt kunde jag inte hålla uppe energin för en femsetare, ''förklarade'' Rios.

Det hjälpte inte hur mycket den chilenska publiken försökte hjälpa Rios, och stjälpa för Srichaphan. Inte ens applåder efter en missad förstaserve kunde rubba thailändaren.

I stället gjorde Srichaphan ess på ess och till slut kunde inte ens han själv hålla reda på allihopa.

- Jag pratade med mina mamma i telefon efter matchen och hon sa ''du gjorde 30 ess i dag'', jag trodde inte det var sant.

Bytte tröja

Vid ledning 4-1 i fjärde set, bytte thailändaren tröja, han som är skrockfull, valde en röd färg, den som betyder lycka och tur enligt thailändsk tradition.

Men det behövdes egentligen inte för Srichaphan är tillräckligt skicklig för att vinna många turneringar i framtiden - oavsett tröjfärg.

- Jag ser fram emot att åka hem till Thailand, jag vet att de är stolta över mig, sade han efter segern.

Men det är inte bara i Thailand man gläds åt hans framgångar.

Även spelarorganisationen ATP har anledning att gnugga händerna. I en tid då tennisen blöder ekonomiskt och avsaknaden av profiler ständigt diskuteras är 23-åringen från Thailand precis rätt spelare vid rätt tid.

Hans framgångar kan öppna en ekonomisk marknad med stora tillgångar, den asiatiska.

ATP vill gärna sprida tennisen till nya områden, därför lägger man årets Masters-slutspel i Shanghai.

En framgångsrik asiatisk spelare skulle betyda mycket ekonomiskt, såväl när det gäller tv-sändningar som sponsorintäkter.

Ett tidigare bevis för detta är Srichaphans idol - amerikanske veteranen Michael Chang - som drar storpublik när han spelar i Asien, även om han numera är en blek kopia av den spelare som en gång vann Franska mästerskapen.

- Jag hoppas det kan bli fler turneringar i Asien i framtiden, kanske till och med någon i Bangkok. Just nu är det bara tre turneringar som spelas i Asien.

Tobias Österberg/TT