Kaptenen står mitt i stormen

IFK Göteborgs Magnus Erlingmark: Tyngsta perioden i min karriär

Foto: Peter Widing
IFK Göteborgs lagkapten Magnus Erlingmark har en mycket tung uppgift framför sig. Laget måste vinna sina två sista matcher mot Hammarby och Kalmar för att undvika nedflyttning.
SPORTBLADET

GÖTEBORG

Fyra SM-guld och spel i Champions League tidigare.

Hösten 2002 kommer Magnus Erlingmark, 34, minnas av helt andra anledningar.

- Det är den tyngsta perioden i min fotbollskarriär, säger IFK Göteborgs lagkapten.

Sommarens sköna värme och dagarna vid klipporna längs Smithska udden söder om Göteborg är sedan länge förbi.

Precis som tiden då IFK Göteborg fortfarande hade en någorlunda trygg position i den allsvenska tabellen.

Nu är det höst, grått, det stormar kring IFK Göteborg och laget är nära spel i nästa års superetta.

Klyschor, men bilden ljuger inte: Magnus Erlingmark är kapten för ett lag i sjönöd, som gått på grund, där skutan läcker.

Trodde på toppstrid

- Vi trodde på allvar inför serien att vi skulle kunna vara med uppe i toppen. Vi var ju med nästan hela vägen förra säsongen, säger Erlingmark.

Var det fel av er att sikta så högt med det här laget?

- Nej, det tycker jag inte. Allsvenskan är så jämn att med lite flyt kunde det sett annorlunda ut.

Vad är det som har gått fel?

- Det började efter VM-uppehållet när vi förlorade mot Halmstad, Helsingborg och Malmö. Vi släppte in många mål, åkte på skador och flyttade om i laget. Det blev oroligt. Sedan har den oron funnits kvar hela hösten.

Hur märks den?

- Killarna gör inte de grejerna på planen som man gjorde tidigare. Man slår inte de passningarna, försöker sig inte på den dribblingen eller tar avslutet. Nu lämnar flera över ansvaret till någon annan. I stället för att skjuta själv i ett bra läge, letar man efter någon att passa bollen till.

Snack måste bli handling

- Det är så det blir när självförtroendet blir sämre. Vi har pratat mycket med varandra om det. Men någon gång måste snacket omvandlas till handling också.

I kväll mot Hammarby hjälper inga ord.

IFK Göteborg måste med stor sannolikhet både vinna på Söderstadion och avsluta med seger hemma mot Kalmar i sista omgången för att chansen till fortsatt allsvenskt spel ska finnas kvar.

- Vi gjorde en bra match hemma mot Hammarby (seger 3-1). Hoppas vi kan upprepa det. Dessutom har Hammarby en hel del press på sig. De kan inte känna sig säkra, säger Magnus Erlingmark.

Mot Hammarby i våras gjorde Tomas Rosenkvist två av målen och Mikael Sandklef ett. Nu är Rosenkvist skadad precis som nyckelspelaren Håkan Mild och Sandklef avstängd.

Alternativa anfallaren och bollmottagaren Sebastian Henriksson har knäproblem och ska opereras.

Anfallsnyförvärven Patric Andersson och Marino Rahmberg har inte lyckats få igång Blåvitts målskytte.

Spelar i anfallet

Chansen är därför stor att publiken på Söderstadion under något läge i matchen i kväll kommer att få se lagkapten Magnus Erlingmark som anfallare.

- Det är kanske ett misslyckande eftersom jag är försvarare, säger han. Men med vårt skadeläge finns inte den spelartypen annars.

Fortsätter du spela nästa år?

- Ja, jag har kontrakt i ett år till. Jag spelare vidare, oavsett vilken serie det är, om klubben vill behålla mig, säger Magnus Erlingmark.

”Vi måste tro på att vi kan ta sex poäng”

Mer om allsvenskan:

Michael Wagner