”Jag kan aldrig sluta tänka på sport”

Läsarna chattade med Lars Östling - sportchef på Aftonbladet

SPORTBLADET

Frågorna var många när läsarna chattade med Aftonbladets sportchef Lars Östling.

Här nedanför hittar du dagens chatt i sin helhet:

Lasse Östling chattade med läsarna.

Jesper säger: Du lasse., Vad krävs det för utbildning för att bli sportjournalist eller vad rek. du för utbildning?

Lars Östling säger: Det krävs absolut ingen utbildning. Inte så många av oss sportjournlaister har annan utbildning än gymnasiet. De flesta har börjat skriva sport på landsortstidningar redan vid 16-17-års åldern.

Basket säger: Varför har ni sådana brister när det gäller bevakningen av basket? När det väl skrivs så är det artiklar av Thomas Arnroth som radar upp det ena faktafelet efter det andra!

Lars Östling säger: Oj, tycker du att Arnroth är dålig? Vi gillar honom. Ring mig och berätta vilka reportage du vill om basket? jag lovar att vi kan göra dig gladare.

Kosacki säger: Är ditt jobb ett drömjobb?

Lars Östling säger: Ja, faktiskt! Jag tänker inte på så mycket annat än sport på dagar och kvällar. Jag sitter alltid hemma med ett anteckningsblock när jag kommit från jobbet och skriver ner nya idéer och andra saker vi borde göra i Sportbldet...jag kan aldrig sluta tänka på sport. ibland känns det nästan som om hjärnan ska koka över...

Martin säger: Vad tycker du om årets Allsvenska upplaga jämfört med tidigare år?

Lars Östling säger: Bra och kul! Det roliga är att allsvenskan börjar bli allt svårare att tippa. I mars när vi journalister gissar hur allsvenskan ska sluta har ju lagen inte värvat klart. Vem kunde tro i vintras att Örgryte skulle bli ett brasselag som spelade kul fotboll elelr att DIF skulle värva ett proffs från feyenoord? Det händer roliga saker hela tiden med allsvenskan. Synd att det är slut snart...

Fredrik säger: hej lars ja tycker att du sköter ditt jobb jätte bra.... men skulle inte ni kunna få lite mer hockey allsvenskan hälsningar en aik:are

Lars Östling säger: Vill du läsa mer om AIK-hockey? ge mig förslag på reportage - ring mig! Det är många saker som trängs om att få utrymme i Sportbladet...och många tycker annars att vi skriver FÖR MYCKET om hockey och fotboll.

Uikare säger: Tycker du att det ska vara med damfotboll i aftonbladet sport? För det tycker jag! I går stog det nån sida om Uik efter att de hade takit sm-guld. men det stog flera om de som hade gått upp i allsvenskan från superettan jag undrar bara Why? Jag kan inte fatta det!

Lars Östling säger: Vi har varit bra på att bevaka Umeås damer i år. Vi har skrivit om laget nästan efter varje match unde serien. Problemet med damallsvenkan är att den blivit för ojämn och därmed lite för ospännande: det är bara två lag som håller klassen, resten har halkat efter och en sån ojämn serie gör att matchernas värde devalveras lite.

Tommy Söderberg säger: Finns det någon sport du inte tycker om?

Finns det någon sport du tycker som borde ha mer utrymme i media.

Lars Östling säger: Nej, jag gillar verkligen all sport. Det finns alltid en charm med allt. Jag tycker däremot att vi bör bevaka spoten i världen lite mer - ha kollen på vad som händer i baseball i USA eller fotboll i Sydamerika. Många har ju sina favoriter i andra länder än bara Sverige.

Janne säger: Vad händer med övervakning av golfen? Sörenstam och de andra tjejerna på touren får sällan den uppmärksamhet de förtjänar. Golf är ju ändå en av de största sporterna i Sverige i dagsläget.

Lars Östling säger: Ja, golf är en gigantisk sport. Därför har vi en reporter med golf som huvudansvar, Thomas Tynander. han åke på de största turneringarna. Men det är också viktigt at bevaka golf som KONSUMENTsport, att berätta om utvecklingen på klubbor och utrustning och kolla in vilka banor som är de bästa. Vi ska vara bäst på golf och om du tycker att vi inte är det så ska vi skärpa oss.

t3ngil säger: Du säger att folk ska ringa dig...

Vad är numret?

Lars Östling säger: 08-725 23 98 direktnumret.

Guldnervös säger: vad har hänt med topp 10 listorna som alltid var med på första sidan tidigare?

Lars Östling säger: Vill du ha tillbaka dom? Ja, det kanske vi ska ha. Funderar på det ett tag.

Nicky säger: Kan ni inte göra mer reportage/följa NHL spelare, gärna Zäta och tvillingarna Sedin, så man vet hur det går för dom där borta :). Och inte bara mål / assist statistik lite intervjuer och sånt...

Lars Östling säger: Nej, du har nog rätt. Mer reportage är nog efterlängtat. Är det just Z och Sedinarna du vill läsa om? Är inte sedinarna lite kalla där borta..?

Linus säger: Vad är det roligaste du gjort som sportjournalist?

Lars Östling säger: Det var nog att starta Sportbladet i maj 2000. Sport hade blivit så stort och vi hade så få sidor att bevaka sport på - och så fick vi göra 16-20 rosa sportsidor varje dag. Det var som att komma till himlen... ibland tror jag att jag fortfarande befinner mig där.

Prinsessan_Sanna säger: Jag undrar bara varför ni så sällan skriver om Taekwondo o andra kampsporter?

Lars Östling säger: Vi har ett taekwondo-reportage gjort som bara väntar på att komma in. vi ska göära ett kamsportstema framöver...men hjälp mig gärna med tips om du kan sporterna bättre än jag.

Kenth säger: Hur är det med intresset för handikappidrott, finns det några sportjournalister på Aftonbladet som har någon koll på det?

Lars Östling säger: Ja, vi är flera som har koll på handikappsport. Vi delar ju ut pris varje år till årets handikappidrottare, Stora Sportpriset kallar vi det. vi åker på alla stora mästerskap, Paralympics också förstås.

Andreas säger: Ni är den bästa sport tidningen helt klart....men hur har du tänkt utveckla den så den inte står och stampar?

Lars Östling säger: Bra fråga! jag tror aldrig att vi blir tillräckligt bra, det finns alltid saker att förbättr aoch ändra. Jag tror att vi ska lite fler krönikor och vi ska skriva lite om saker som händer i världen. har du några förslag så hör av dig!

HighTower säger: Hejsan! Skulle var kul om ni kunde skriva ett repotage om en mindre lubb i Sverige!! Tex div 3-5.... Vad tror du om det

Lars Östling säger: Ja, om det finns en bra vinkel med ett sånt lag. Jag antar tat du har förslag på en klubb, eller..?

dahlberg säger: tycker det är jättebra att ni börjat uppmärksamma klackarna runt om i landet... är det något ni kommer att fortsätta med?

Lars Östling säger: Ja, vi rankar klackarna minst ett par gånger om året. Snart ska vi jämföra hockeylagens klackar, det var nämligen ett tag sen senast.

VSK-Dräggers säger: Skulle du kunna tänka dig ett jobb på VLT i framtiden?

Lars Östling säger: VLT?? Ha ha...nä, jag tycker att VLT inte känns helt rätt just nu. Stackarna har det rätt tufft ekonomiskt och tvingas väl därför att hålla tillbaka satsningar. Synd, efetrsom Västerås är en grym idrotsstad och värd betydligt större bevakning. Dessutom tycker jag att VLT borde vara forum för mer debatt om ny fotbollsarena. Utan en ny arena kan fotbollen - läs VSK - få det tufft framöver.

anna säger: finns det många kvinnliga sportjornalister på sportbladet?

Lars Östling säger: Ja, Petra Thorén, Anna Carlsson, Johanna Garå och Jenny Lindahl-Persson är reportrar. Sen har vi några krönikörer också: Erika Strandell och Kristina Kappelin. Men jag önskar verkligen att vi hade ÄNNU fler tjejer på redaktionen.

Nicky säger: Kan ni inte skicka ut Anrell mer, (och göra reportage), den tanken slog mig, han får gärna intervjua Sedinarna t.ex. han är helt suverän...

Lars Östling säger: Ja, Anrell ska ut mer i verkligheten...bra att du skrev det. han sitter och äter lunch med oss i Globen för mycket. Han behöver se landsorten mer!

Moderator säger: Då tackar vi Lasse för dagens chatt - och fortsätter att chatta med Lasse Anrell i ett annat rum!