Norrköping tappade 2–0-ledning

Nu talar allt för nedflyttning

SPORTBLADET

NORRKÖPING (TT)

Spelet gick under.

Och med det åkte IFK Norrköping under nedflyttningsstrecket.

Ett under till krävs.

Annars blir det Sverige runt i superettan till våren.

- Vi ska mobilisera alla krafter - och hoppas på turen, säger tränaren Håkan Ericson.

2-2 (1-0) hemma mot Örebro hade varit acceptabelt om inte Patrik ''Långås'' Andersson skickat Änglarna till skyn på Söderstadion och gett IFK Göteborg tre poäng.

2-2 är i stället en spark som ser ut att skicka Norrköping ur högsta serien för första gången på 20 år och för andra gången på mer än 60.

Bottenstriden inför sista omgången:

IFK Göteborg har 28 poäng, Norrköping 26. Nu måste Norrköping klå Sundsvall på lördag samtidigt som avsågade Kalmar FF måste ta poäng mot Göteborg - borta.

Då kvalar Norrköping.

Vem tror det?

Håkan Ericson och resten av Norrköping måste.

Med kvarten kvar surrades det på Idrottsparkens läktare om att det kunde bli sista hemmamatchen för året.

Kanske inte ens kval.

Då ledde Norrköping med 2-0.

Två mål av Sumiala

Och Antti Sumiala - det finländska fyndet som hittades i någon svårstavad och okänd turkisk klubb - hade slagit till två gånger. Mål nummer tio och mål nummer elva på elva matcher sedan ankomsten mitt i sommaren.

Det var bud på fler.

Då kom första chocken:

Mittbacken Patrik Kieback slog ett uppspel mitt på inhopparen Einar Brekkan, som frispelade Harish Kuhi, inhoppare även han. Kuhi hade varit på planen i tre minuter när han placerade bollen förbi Balazs Raboczki.

Sedan den andra:

Norrköpings lagkapten Mikael Blomberg jagade Patrik Anttonen över planhalvan och fällde honom några meter utanför straffområdet. Mirza Jelecak klev fram och knorrade frisparken stolpe in.

I just den vevan drog ''Långås'' in segermålet mot Hammarby som troligen betyder kvalspel för IFK Göteborg och superettan för IFK Norrköping.

Vid det laget var Håkan Ericson förpassad till läktaren av fjärdedomaren Sten Johanson, Finspång, sedan Norrköpingstränaren tappat tålamodet med domaren Martin Hansson.

Örebro säkrade kontraktet

Med poängen på Idrottsparken säkrade Örebro allsvenskt spel nästa år. Och tränaren Mats Jingblad kan sluta med gott samvete.

- En poäng och det var grönt, det visste vi. Vi var inte med i matchen i första halvlek. I paus sade vi att det bara var att gå in och ge allt. Men visst hade vi lite flyt. Innan vi fick 2-1 kunde Norrköping gjort 3-0 och punkterat matchen, säger Jingblad.

Antti Sumiala hade ett jätteläge att göra det där målet som gett matchen en annan utgång och tabellen ett helt annat utseende. Men han kom i obalans och sköt i gaveln.

Trots att 2-0 blev 2-2 ville inte Håkan Ericson såga sitt lag.

- Vi visade vilja och mod. Vi gjorde några misstag som kostade oss dyrt. Men så har det varit hela hösten.

Och våren börjar i superettan?

Henrik Skiöld/TT

ARTIKELN HANDLAR OM