– Vi visade för stor respekt

Bordeaux vann med 1–0 på Råsunda

SPORTBLADET

Ett mittenlag i franska ligan.

Mot blivande (? ) svenska mästarna.

Djurgården-Bordeaux var ingen rolig reklam för allsvenskan.

Fransmännen gav en lektion på Råsunda och vann med 1-0 (0-0).

- Vi visade för stor respekt, säger Sören Åkeby.

Det ska nog mycket till för att Djurgården, enda kvarvarande svenska klubb Europacupspelet, ska få säsongen förlängd med några veckor efter cupfinalen mot AIK nästa helg.

Girondins de Bordeaux, elva för tillfället i franska ligan, gav Järnkaminerna och föralldel även en och annan hyllare av allsvenskan, ännu en påminnelse om att slagkraften i svensk klubbfotboll inte är något vidare i gränsöverskridande sammanhang.

Partizan Belgrad skojade bort Hammarby i kvalet till Champions League, AIK var inte i närheten av Fenerbahce i Uefacupen...

Djurgården står vid stopptecknet i Uefacupen inför returen om två veckor.

Visst hade Johan Elmander ett stolpskott, visst var inhopparen Makondele Rene en reflexräddning från halvskadade målvakten Ulrich Ramé från att få in en kvitteringsboll.

Kunde varit värre

Men på det hela taget:

Bordeauxs individuella skicklighet var påtaglig. Ingen hade protesterat om Andreas Isaksson fått plocka ut ett par bollar till bakom sig än den planens lirare, den ständigt farlige Pascal Fernandou, drog under honom i 64:e minuten.

Värst var det efter paus när Jean-Claude Darcheville brände tre chanser på tio minuter. Under den perioden räddade stolpen Mikael Dorsin från ett praktfullt självmål.

Och det var också då som vänsterbacken Bruno Basto härjade som värst och sprang sönder högerförsvaret med Babis Stefanidis och Richard Henriksson, inbytt redan efter 32 minuter sedan Nicklas Rasck fått ryggont.

Djurgårdens tränare Sören Åkeby såg ut som han svalt något riktigt surt när han kom till presskonferensen.

Taktiken sprack rejält.

- Tyvärr visade vi inte tillräcklig kyla när vi hade bollen. Vi vågade inte rulla bollen, blev stressade. Tanken var att vi skulle utnytja deras något passiva försvarsspel.

- Men det var först i slutet vi fick lite press på dom.

Lektion? ''Bitvis''

På frågan om hans mannar fått en lektion av fransmännen, svarade Sören Åkeby ärligt och utan omsvep:

- Bitvis...vi visade för stor respekt, vi var ofta för långt från dom, gömde oss några gånger och slog ''alibipassningar''. Man måste våga kliva fram.

Chanserna i returen (12 november)?

- Fifty-fifty. Vi ska i alla fall ställa upp till fight. Men jag vill fundera lite kring hur vi ska spela då, säger Åkerby.

Frågan är nu hur förlusten och den franska uppvisningen påverkar Djurgården inför lördagens allsvenska gulddrama.

Malmö åker till Halmstad med 5-0 mot AIK i ryggen. Djurgården äntrar färden till Ryavallen i Borås med helt andra minnesbilder.

Men Elfsborg är inte Bordeaux.

Och kansken var det nyttigt för de länge upphöjda stockholmarna att komma, om inte ned, så närmare jorden.

Henrik Skiöld/TT