Vems fel är det när laget spelar dåligt?

SPORTBLADET

Vem ska man egentligen skylla på när favoritlaget ligger sist i elitserien?

Någons eller någras fel måste det väl ändå vara när det går så mycket sämre än på försäsongen?

Alla tycker. Alla tror sig veta. Några har en lösning som med säkerhet skulle förändra om inte världen så i alla fall det akuta krisläget.

Debatten runt Brynäs svallar hög just nu. Insändarna och artiklarna på lokaltidningarna i Gävles hemsidor saknar all pardon. Och det är faktiskt en rätt underhållande läsning.

”Jag blir lite fundersam när jag hör eller läser detta ständiga tjat om dåligt självförtroende. De äldre spelarna – och de är ju några stycken – borde väl ha självförtroende så det räcker” skriver en mångårig supporter.

Det är bara att bita ihop och köra, med andra ord. Inte älta så mycket. Inte känna efter när det gör ont.

Så är livet med ishockeyn, tufft och hårt. Den som vågar framåt är också stark. Bara att läsa och lära för Sjödin, Larsson, Djoos och Molin.

”Spelarna har bra betalt och ska därför se till att spela bra och vinna matcherna” skriver en lokal reporter. Och tänk så enkel världen kan se ut.

De högst betalda spelarna hamnar aldrig i en svacka. De tar sitt ansvar i gruppen och ser till att vända trenden – även om stödet från organisationen utanför uteblir. Precis som våra högst betalda chefer i näringslivet, våra politiker och styrelseordföranden gjort före dem, eller?

Lösning inom laget

Inte bara supportar och journalister har åsikter i frågan. Inifrån Brynäsleden sägs naturligtvis också en del sanningar om situationen.

”Inga vitskjortor ska komma här och lära oss hur man spelar hockey. Det löser vi inom laget” säger tränaren när psykologer och mentala tränare kommer på tal. För vitskjortor har ju inget att hämta i ett hockey-omklädningsrum.

Det blir bara ett evigt grävande i huvudena på redan förvirrade spelare. Det som krävs är något helt annat:

”Lite medstuds. Så att vi känner att vi kan vinna”, önskar sig Ove Molin.

Lite mer radikalt än det mentala alltså. Snabba resultat ger högsta effekt.

Krävs bara lite kroppsarbete och lite jävlaranamma och några fladderpuckar i mål. Sen vänder det.

Men för säkerhets skull satsar Brynäs ändå på träning à la Flygvapnet. För att fylla på ny energi och kraft hos varje individ. ”Det skulle väl vara något att ha 22 stridspiloter i laget” säger Brynäs klubbdirektör med ett skratt. Kan tro det.

Harmonin är väl viktig?

Och själv har man förstås sina alldeles egna små funderingar.

Är det inte en väl sammansvetsad och harmonisk grupp som tillsammans kan uträtta storverk? Är inte harmoni beroende av en ständig mental trimning hos varje individ? Kräver inte känslor och tankar lika mycket tid som löpning på myrmark? Handlar inte psykologi i grunden om att få kommunikationen att fungera mellan människor? Att få alla personligheter att våga göra sin grej?

Fanns det inte en gång ett ordspråk som sa att ”som man sår får man skörda”?

Erika Strandell ([email protected])

ARTIKELN HANDLAR OM