Stackars Viola - nu är det kaos och uppor

SPORTBLADET

ROM

I Italien fortsätter det sorglustiga dramat kring fotbolls-klubben Fiorentina, både på spelplanen och utanför.

I förrgår placerades den förre ägaren Vittorio Cecchi Gori i husarrest. Samma dag fick Florentia Violas (laget är omdöpt) tränare Pietro Vierchowod sparken.

Det går uselt för Florentia - även i fjärde divisionen.

Vittorio Cecchi Gori är snart 60 år, 1,67 i strumplästen och ser ut som en bedagad playboy, vilket han också är. Med lite mer tur och intelligens och mäktigare vänner hade han dock kunnat bli Italiens premiärminister, för Vittorio Cecchi Gori är en Berlusconi i miniatyr.

Hans pappa var Italiens största filmproducent och filmdistributör och Vittorio fortsatte i faderns fotspår. Han köpte också två tv-kanaler och ett fotbollslag och har varit senator i parlamentet för ett kristdemokratiskt parti som nu tillhör oppositionen. Exakt som Berlusconi med andra ord, bara i lite mindre skala.

Så även Cecchi Goris problem med rättvisan.

Åklagaren som utreder Fiorentinas konkurs har upptäckt att 30 miljoner euro har försvunnit ur de indragna bolagens räkenskaper. Det innebär att konkursen nu inte längre bedöms som den olyckliga konsekvensen av klubbledningens inkompetens, utan som medvetet bedrägeri.

Inlåst i lyxlägenheten

För att undvika att ytterligare miljoner går upp i rök, får den bedagade playboyen sitta inlåst i sin lyxlägenhet på åklagarens order och begrunda sina synder, tills hans advokater lyckas få ut honom.

Det är kanske lika bra det. För Vittorio Cecchi Gori har just nu definitivt fler fiender än vänner.

Alla de före detta spelarna i Fiorentina till exempel - som gick utan lön nästan en hel säsong.

Eller de ursinniga fans - som tvingades stå och se på den moraliska och ekonomiska upplösningen av deras hjärtas lag.

Som ni förmodligen vet tvångsförflyttade fotbollsförbundet Fiorentina från ligan till Serie C2.

En saltomortal från första till fjärde divisionen för att straffa Cecchi Gori och statuera ett exempel. Så här kan det gå för klubbar som inte sköter sin ekonomi.

Sjua - och fansen i uppror

Fiorentina och Cecchi Gori utnämndes till ligans syndabockar. De 30 försvunna euromiljonerna visar att det fanns anledning att ingripa mot Gori.

Men de som blivit lidande är inte den före detta filmproducenten. Det är Fiorentinas supportrar, som under det senaste året genomgått alla helvetets kval.

Nedflyttningen till C2 tog lång tid att smälta. Men fansen köpte likväl säsongs- abonnemang så det bara visslade om det.

För fotbollskärlek i Italien är varken mer eller mindre än en religion.

Det är en lika omvälvande process att byta lag som att konvertera. I fallet Fiorentina ställde de troende helt enkelt in sig på tre år av uppoffringar och lidande.

Sedan skulle Fiorentina vara tillbaka i serie A, tack vare supportrarnas hängivenhet och den nya ägaren, väsk- och skofabrikanten Diego della Valle.

Han talade vitt och brett om en ny, mänsklig och jordnära fotboll, i stället för det penningstinna, vulgära spektakel som det gamla Fiorentina representerade. Della Valle satte in pålitliga och omdömesgilla människor i Florentias ledning och hans välskötta och vinstgivande börsbolag Tod"s skulle ge klubben den ekonomiska trygghet den behöver.

Florentia Viola borde dansa sig igenom C2. Men i själva verket har de senaste matcherna varit pinsamma uppvisningar.

Före detta landslagsspelaren Angelo Di Livio och hans mannar har all möda i världen att slå de halvprofessionella motståndarna.

Florentia Viola ligger på sjunde plats i C2 och det är uppror på läktarna på hemmastadion.

Efter förlusten mot Grosseto i söndags visade della Valle sig ha lika kort tålamod som alla andra fotbollspampar.

Tränaren Pietro Vierchowod fick gå. Vad kommer härnäst?

Kristina Kappelin ([email protected])