Henke avgjorde prestigemötet

Sänkte Blackburn med matchens enda mål

SPORTBLADET

Slaget om Storbritannien var också ett svenskmöte.

Celtics anfallare Henrik Larsson mot Blackburns back Nils-Eric Johansson.

Larsson vann den duellen och sköt Celtic till seger i Uefacupmötet med 1-0.

Henke Larsson gratuleras av John Hartson efter att ha sänkt Blackburn.

Larsson slog in en retur sedan John Hartson nått högst på en hörna.

Inte något av de märkvärdigare som ''Henke'' gjort i den grönvita dressen, men målet i den 85:e minuten var ändå ett för historieböckerna.

Det var Skottlands seger mot England, lillebrors seger mot storebror.

Så när Larsson sträckte ut tungan för 19:e gången i år var bifallet från de nästan 60 000 åskådare på Parkhead i Glasgow enormt.

Landslagsbacken Nils-Eric Johansson och Blackburns övriga backlinje hade fullt upp med ''Henke'' under inledningen av första halvlek. Blackburns Brad Friedel tvingades till flera kvalificerade räddningar. Den amerikanske landslagsmålvakten var huvudanledningen till att Uefacupmötet var mållöst fram till pausvilan.

Men fem minuter före slutet bröt alltså Larsson dödläget som ger Celtic fördel inför returen om två veckor.

Bråk i Istanbul

Matchen mellan Fenerbahce och Panathinaikos var den första mellan ett turkiskt och ett grekiskt lag i en stor Europeisk fotbollscup. Mötet skulle knyta ett vänskapsband mellan länderna och var en viktig del i ländernas gemensamma ansökan för att få EM 2008.

Men i stället slogs drömmarna om EM i kras av lagens supportrar.

Fenerbahces fans ''välkommande'' motståndarlagets supportrar genom att kasta föremål mot grekernas läktarsektion. Grekerna svarade med att attackera de båda ländernas utrikesministrar som gemensamt försökte se matchen.

I skuggan av bråken slutade matchen 1-1.

Självmål avgjorde

Samma resultat blev det mellan Alaves och Besiktas sedan Abelardo slagit in kvitteringen i matchens sista minuten, det lättade säkert Karmona som gett turkarna ledningen genom ett självmål.

Självmål avgjorde däremot mötet mellan Vitesse och Werder Bremen. Bremens Frank Verlaats kväll pendlade mellan himmel och helvete, först hjälte sedan syndabock. Först kvitterade han till 1-1 i bortamötet med Vitesse från Arnheim, 20 minuter senare gjorde Verlaat matchavgörande 2-1 - men för Vitesse.

Fulham, Paris Saint Germain och Hertha Berlin tog alla stora kliv mot nästa omgång efter torsdagens bortasegrar. Fulham slog Dinamo Zagreb med klara 3-0 sedan Zagreb tidigt fått en man utvisad. Paris Saint Germain besegrade Bukarestlaget Nacional med säkra 2-0. Berlinlaget fick slita mer för sin vinst, men Bartoze Karwans mål i slutminuten säkrade segern.

Lazio vann toppmötet med Röda Stjärnan från Belgrad. Stefano Fiore gjorde matchens enda mål i den 10:e minuten.

TT