Bronset en tröst för Helsingborg

Klarade oavgjort mot AIK

SPORTBLADET

SOLNA

Före säsongen var de två av de absoluta guldfavoriterna.

När sammanfattningen för allsvenskan 2002 görs är det knappast klackarna i taket för AIK och Helsingborg.

HIF kunde i alla fall trösta sig med en bronsmedalj tack vare 1-1 på Råsunda i sista omgången.

- HIF:s målsättning var ju att slåss om guldet, så vi kan ju inte vara hundraprocentigt nöjda. Men med tanke på skador, försäljningen av Rade Prica och turbulensen som varit tycker jag det i slutändan är godkänt, sade tränaren Peter Swärdh.

Swärdh, som i veckan skrev på för ytterligare två säsonger, tog över efter sparkade Sören Cratz och samlade i hop raden fyra segrar, tre oavgjorda och två förluster på sina nio matcher.

Gustaf Andersson blev medaljskytt i bronskampen på Råsunda med sitt 1-0-mål efter en halvtimme. Skottet tog på en AIK-försvarare och gick i en båge över målvakten Daniel Andersson.

- Lite flyt, men hade den inte tagit på honom så hade den gått i krysset, skojade Gustaf som kom i en uppmärksammad övergång från IFK Göteborg i höstas.

Hoppas på Blåvitt

Ett "Blåvitt" som nu tvingas till kvalspel mot Västra Frölunda. Andersson har spelat för båda klubbarna...

- Det är lite ironiskt. Det var synd att Göteborg inte klarade det här.

Vilka håller du på?

- Det känns väl som Blåvitt hör hemma i allsvenskan. Naturligtvis hade jag hoppats på Frölunda också, det är en otroligt fin klubb som har många unga talanger.

Han ser redan fram emot nästa säsong.

- Det är synd att det är slut nu. Det känns som jag har kommit in mer och mer i laget och vi har haft en positiv trend. Det här är ett starkt lag som kan vinna över vem som helst, sade Andersson vars lag förbättrade sin placering från i fjol med ett pinnhål.

AIK i Europa

Något spel i Europacuperna nästa säsong lär det dock inte bli, även om Uefa inte kommer med definitivt besked förrän i december om vad som gäller. Ironiskt nog får AIK spela i Uefacupen - tack vare arga rivalen Djurgårdens SM-guld. Lagen möts i cupfinal på lördag och Dif är ju redan klart för kvalspel till Champions League. Just cupfinalen kan bli räddningen för AIK.

- Jag är nöjd med att vi spelar final i cupen. Trots allt får vi vara nöjda med placeringen med tanke på hur det såg ut efter åtta omgångar (13:e plats), sade tränaren Dusan Uhrin, en av tre tränare i AIK i år, som noterade raden åtta segrar och fyra förluster på sina 18 matcher.

Krister Nordin stod för kvitteringen i andra halvlek, men den räckte inte för att föra upp AIK på bronsplats. För AIK var femteplatsen den sämsta placeringen i allsvenskan sedan 1997 då laget kom åtta.

Göran Sundberg/TT