SVT måste förändra Fotbollskväll

SPORTBLADET

Jag minns en lysande intervju med argentinaren Hernan Crespo utförd av Jane Björck. Det gick inte att missa Thomas Wernerssons tillfälliga frånfälle och Ola Anderssons påföljande begåvade vikariat.

I bakhuvudet har också fastnat ett formexperimenterande inslag om Enköpings SK precis innan de kvalificerat sig för allsvenskan. Ett inslag som sorterade in under kategorin: ”intressant, men var det bra?”.

Problemet är bara att jag, när nu även Fotbollskväll haft säsongsavslutning, inte kommer ihåg så rysligt mycket mer av ännu en säsong med institutionen på måndagskvällarna.

Visst, Fotbollskväll är givetvis också drabbat av de besparingskrav som följt på SVT:s digitala vansinnes-satsning. Det finns helt enkelt inte ekonomi till maffiga reportageresor och fyrverkerier i studion. Snacket bara måste bli dominant. Men något lite mer borde väl ändå ett så pass begåvat gäng kunna åstadkomma?

Det bästa med Fotbollskväll är numera när Mats Nyström och Thomas Wernersson har riktigt saftiga allsvenska tendenser att meditera över. Wernersson kan vara vass som en nyslipad lie när han under lugg biter av sina sanningar om sparkningar hit och nyinköp dit. Nyström blir för varje år alltmer vältajmad i sin roll som bollplank.

Någon enstaka gång har det även funkat med gäster i den (alltför) stora studion. Framförallt när dessa är så verbala att det räcker att Nyström tittar nyfiket på dem för att de ska leverera flera substantiella meningar.

I följd! Som Djurgårdens Zoran Lucic eller?nej, det får räcka med förslag.

Men under mellan-omgångarna, när inget speciellt inträffat, och när det inte finns pratglada gäster, då går studiosnacket ofta minst sagt på tomgång.

Målrapsodierna är naturligtvis ett fundament i programmet. Det vill säga när det spelats ett hyfsat antal matcher under den aktuella måndagskvällen. Men hur ofta är det så? Och Glenn Strömberg?ja just det, Glenkan, var han med i år?

Nej, det är ganska uppenbart att det behöver hända saker med Fotbollskväll. Tittandet är också så pass bra, runt 600 000 som bäst, att det MÅSTE kunna motivera en nysatsning även när kassan sinar på SVT. Kontrakten med

Nyström/Wernersson bör absolut förlängas, men OMKRING dem bör de vaskas om i given.

Vad den här spalten vill ha då? Jo, ungefär detta: genomarbetade reportage som verkligen fått resurser, Rit-Ola Andersson som Bosman-fall från Canal + – det gick ju bra i går kväll!, fler utländska mål och rapporter, en kunnig krönikör med internationellt perspektiv, noll eller lite av pliktskyldiga kortintervjuer mot fond av sponsorloggor.

Som det är nu ligger Fotbollskväll farligt nära Fyrans Hockeykväll i tv-spaltens betygsättning. Och detta är inte avsett som beröm.

Ingen som tar Tony Richardsson för en semigud, ni verkar vara några stycken av alla mail att döma, bör missa Patrick Ekwalls Destination speedway i TV4 nu på torsdag. Det är snarast ett förlängt Sporten-reportage. Men presenterar likafullt en hel del intressanta vardagsbilder och en riktigt hyfsad Tony-intervju. Så här borde Fyransporten göra oftare.

När Kanal 5 nu marknadsför sina fotbollssändningar gör man det inte med en Hasselblad-frysning av en läcker Roberto Carlos-skruv, eller ens med en schysst polaroid av Richard Henrikssons effektiva armbågar. Nej, man väljer en asläcker närbild av en störtskön dobbattack på ett oskyddat smalben, som strax därpå kommer att trasas sönder i sina ligamentdelar. Hmmm.

Lyssna

Censur

Lars Nylin