– Det är inte så att folk känner igen mig på gatan

Tolv snabba frågor till brottaren Jimmy Samuelsson

SPORTBLADET

Jimmy Samuelsson gillade att rycka och slita i folk som barn.

Den 22:e september 2002 blev han världsmästare i brottning.

I morgon reser han till USA där han är en av huvudattraktionerna i helgens internationella brottargala i New Orleans.

– Jag tycker det är kul bara att få åka till USA, säger han.

Foto: Magnus Wennman
Jimmy Samuelsson ska till en stor brottargala i USA nästa helg där stjärnor från hela USA ska brottas.

1. Varför började du med brottning?

- När jag var liten tyckte jag om att vara nära andra och kramas. Jag skulle alltid rycka och slita i folk. Jag hade två storebröder som höll på med brottning och pappa ställde upp med skjuts till träning och matcher.

2. När började du satsa?

- 1993 började jag brottas för Spårvägen där det var elitsatsning. Det var där jag fick min första formtopp och vann junior-SM och fick komma med till junior-VM.

3. Varför kommer framgångarna nu?

- Jag kom med i SOK:s talanggrupp 2001 och kom i och med VM-guldet med i toppgruppen där de satsar på mig fram till OS 2004. Min tränare har också spelat en stor roll.

4. Hur ofta tränar du?

- Jag kör 9–10 pass i veckan. Det blir två pass nästan varje dag, med vila på söndagar. På förmiddagarna kör jag styrka, löpning, spänst eller simning och på kvällarna måndag till torsdag har jag brottarträning.

5. Har du stött på några motgångar på vägen till toppen?

- 1998 slet jag av korsbandet, tre veckor före jag skulle representera blågult på hemmaplan för första gången i VM. Det var tungt.

6. Vad fick dig att arbeta dig tillbaka från skadan?

- Jag fick se brottningen från ett annat perspektiv – som åskådare – och såg hur hårt det var. Jag älskar att träna och jag ville tillbaka.

7. Du kom tvåa i SM i 74 kg. Varför ändrade du dig till 66 kg?

- ”Min” viktklass, 69 kg, togs bort. Tränaren föreslog att jag skulle prova 66 i en tävling i Tyskland, där jag mötte hyfsat motstånd och vann. Då tänkte jag att ”f-n, den här klassen skulle jag vara med i på ett VM”.

8. Normalt väger du 74 kg. Hur gör du för att gå ner åtta kg?

- Ungefär tolv dagar före tävling börjar jag tänka på vad jag äter och minskar kosten. Och så går jag ut och promenerar en timme på morgonarna för att bränna underhudsfettet.

9. Var det svårt att banta inför VM i Moskva?

- Nej, det gick jättebra fram till de där sista kilorna. För att tömma kroppen på vätska var jag tvungen att springa runt med overall för att svettas tillräckligt. Det är jobbigt när man inte har ätit på 24 timmar.

10. Hur har livet förändrats sen du blev världsmästare?

- Det är inte så att folk känner igen mig på gatan precis men jag ser ju ganska normal ut. Jag har varit med lite i media och förhoppningsvis leder det till nya sponsorer. Pengarna skulle behövas för satsningen på OS.

11. OS kan i fortsättningen avgöras utan brottning. Vad tycker du om förslaget att golf skulle ta den platsen?

- Det vore tragiskt. Jag förstår inte hur de kan tänka så, eftersom de största golfarna inte skulle ställa upp ändå. För oss så betyder det så otroligt mycket att vinna ett OS.

12. Vad händer närmast för dig?

- Jag och Eddy Bengtsson ska till New Orleans för den stora brottargalan Kurt Angle Classic i helgen. Stjärnor från hela världen möta den amerikanska eliten. Jag utmanas av Kevin Bracken som blev sexa i OS och Eddy ska brottas mot OS-mästaren Rulon Gardner. Galan ska sändas i TV och flera kändisar kommer dit. Jag tycker det är kul bara att få åka till USA.

Johanna Garå