Ga(y)me, set & match

Stor fest i Sidney - 13000 deltar i Gay Games

1 av 2 | Foto: Pia Britton
Det är första gången som Sverige har ett organiserat landslag med vi Gay Games.
SPORTBLADET

SYDNEY

Två år efter OS är Sydney åter mötesplats för tusentals atleter.

Men den här gången behövs ingen olympisk eld för att hålla lågan uppe. De 13 000 deltagarna ser till att Gay Games blir minst lika mycket fest som tävling.

När volleybollaget Dum Dum Diddle från Göteborg värmer upp, gör de det förstås till Abba.

– Bögar älskar Abba, säger Per Isaksson, som inför matchen bytt den gulblå nationströjan till volleybollagets ljusblå variant. På bröstet en bild på Abba och på ryggen den glittrande textraden ”Dum Dum Diddle”, tagen från en av supergruppens låtar.

Hemmalaget Sydney Vipers utlovar hårt motstånd och förödande Abbasång för att få svenskarna ur balans, men misslyckas med båda delar. Göteborgslaget, som hemmavid kallar sig för Touch, vinner matchen. Förlorarna ser inte allt för besvikna ut. Gay Games handlar trots allt väldigt mycket om att ha kul, och att träffa andra homosexuella.

Det är första gången som Sverige har ett organiserat landslag med vid Gay Games. I lördags defilerade de in till öppningsceremonin på Aussie Stadium, där en publik på 30 000 personer jublade åt artister som Jimmy Sommerville och KD Lang.

Under veckan kommer festligheterna att fortsätta i form av fester och kulturella evenemang och massor av sport. Och i det blågula laget finns några guldfavoriter.

Svenska medaljhopp

– Jag tror jag kommer att vinna faktiskt, säger en leende Robin Johansson, flerfaldig svensk och nordisk mästare i simhopp.

Barbro Wiktorsson, svensk lagmästare i bordtennis, hör till medaljhoppen. Liksom Dearin Priester, som sopade rent på löparbanorna under förra Gay Games, i Amsterdam 1998.

Hålls vart fjärde år

Karin Wallén ([email protected])