Tina Nordlund en i raden av drabbade

Ätstörning en kändissjukdom?

SPORTBLADET

STOCKHOLM

Kronprinsessan Victoria får nu sällskap av ytterligare en ung kvinna som drabbas av ätstörningar när fotbollsstjärnan Tina Nordlund berättar om sin sjukdom.

Listan på unga i kändis- och idrottsvärlden som drabbas av anorexia kan göras lång.

Ätstörningar är ingen ny sjukdom. Den har beskrivits i litteraturen redan i mitten av 1600-talet. Men ätstörningar, som självsvält anorexia och hetsätning bulimi, kopplas ändå ibland samman med vårt moderna sätt att leva, med högt tempo och högt ställda krav.

Kanske beror det på att de som fått ge ansikte åt sjukdomen ofta är unga, främst kvinnor, i strålkastarljusets hektiska värld.

Kronprinsessan Victoria är väl den som de flesta svenskar förknippar med sjukdomen. Hon drabbades av ätstörningar i slutet av 90-talet och valde att resa till USA för att få hjälp. En annan prinsessa, 16-åriga Charlotte i furstendömet Monaco, har också visat typiska tecken på anorexia. Men det är inte bara kungahus som drabbas. Även idrottsstjärnor och skådespelare kan nämnas.

VM-medaljören och simstjärnan Emma Igelström fick bulimi när hon var 14 år, har hon berättat. Skidskyttedrottningen Magdalena Forsberg har sagt att hon hade vissa ätstörningar i 20-årsåldern. Även löparen Sara Wedholm ansågs lida av ätstörningar.

Skådespelare som Ally McBeal-stjärnan Calista Flockhart, violinisten Linda Lampenius och före detta Miss Universum Alicia Machado har också nämnts som drabbade av ätstörningar.

Den svenska sångerskan och ståupparen Anna Lena Brundin har berättat om sina ätstörningar i unga år och den tidigare superstjärnan i Spice Girls, Gerri Halliwell, har också lidit av anorexia.

Men naturligtvis är de flesta som drabbas helt "vanliga" människor. En procent av alla flickor mellan 15-24 år drabbas av anorexia men Folkhälsoinstitutet tror att siffran kan vara mycket högre på grund av mörkertalet. Bara 0,1 procent av pojkarna i samma ålder får sjukdomen.

Fakta Anorexia nervosa

Varg Gyllander/TT